IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдига три обвинения на Петър Москов*

Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост с щета от над 400 хил. лв., Адам Персенски също беше обвинен заради турските ваксини

18:24 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Прокуратурата повдига три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост, като става дума за сума над 400 хил. лева, съобщи БТА.

Министрите от кабинета в оставка утре ще обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения, каза Румяна Арнаудова. Поводът за разпитите е фактът, че именно с неприсъствено решение е сключен договорът за бартер на ваксини.

Според министъра на здравеопазването в оставка няма нищо притеснително в сключения договор за бартер на ваксини. "Защитил съм здравето на гражданите", каза Москов след като му бяха повдигнати обвиненията и обясни, че не разбира причината за тях.

Москов коментира, че ще съдейства на прокуратурата за разследването на случая. Адвокатът му Менко Менков пък е на мнение, че не е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването.

По-рано днес Софийската градска прокуратура повдигна обвинение и на зам.-министъра на здравеопазването в оставка Адам Персенски. Той беше обвинен в длъжностно престъпление заради ваксините бартер от Турция. Основното обвинение е, че при бартера България е била ощетена с около 400 хил. лева, изнасяйки ваксини за туберколоза за южната ни съседка. 

Персенски престоя в сградата на столичното следствие по-малко от час. На излизане коментира, че няма нищо притеснително и че става дума за дарените ваксини на Турция, срещу които България получи други, съобщава БТА. Адвокатът му Елмира Исмаил коментира, че Адам Персенски е обвинен в длъжностно престъпление, което представлява особено тежък случай заради стойността на ваксините. Разследването е около сто тома, коментира Елмира Исмаил и допълни, че заедно с клиента й са се запознали само с два от тях.

Персенски посочи, че стойността на ваксините, които българската страна е дарила на турската е около 300-400 хил. лева. Става дума за ваксините срещу туберкулоза, които ние сме дарили на Турция.

"Никой не казва, че ваксините Пентаксим, които ние сме получили от Република Турция са за 3-4 млн. лв., но това няма никакво значение, защото ние сме ги получили”, каза той. "Вие смятате ли, че ако получиш нещо за 4 млн., а дариш нещо за 400 хил. е престъпление. Не, и аз така смятам. Те ни обвиняват само за това, което сме дали - нещо за 400 хил. лв., никой не смята, че сме взели нещо за 4 млн. лв.”, каза зам.-министърът, цитиран от bTV.

Адам Персенски е на свобода срещу подписка.

Скандалът с ваксините избухна през 2015 г., когато Турция дари 100 хил. дози от 5-валентната ваксина „Пентаксим“ и ваксина срещу хепатит „Б“, която обаче се оказа забранена за ползване у нас. Още тогава от Министерството на здравеопазването обясниха, че тя ще остане на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна на това дарение България пое ангажимент да дари на Турция 5 милиона дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза.

В началото на тази година Прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с икономическите показатели на бартера. 

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство по случая като вече има един обвиняем - Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Той е обвинен в безстопанственост във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

* Допълнено с коментара на Петър Москов след повдигането на обвиненията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Не неее, ще вземе да мине невменяем и да отърве кауша!20 години затвор + конфискация, не са една и две магариите му. Хайде прокурора да почва - или да си ходи ако е страхлив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
national power
преди 7 години
На този трябва задължително да се направи тест за наркотици и да бъде въдворен на принудително лечение в Карлуково
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още