IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде след конференцията за климата в Мароко

Договорено бе изготвянето на правилник за намаляване на вредните емисии до 2018 г., но непредсказуемостта на Тръмп бе основна тема в дискусиите

18:24 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Непредсказуемостта на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп измести всички основни теми на Конференцията по климатичните въпроси, която се проведе в Маракеш под егидата на ООН.

Иначе на събитието бяха постигнати редица сериозни неща... На първо място, държавите участнички се договориха да изготвят правилник за намаляване на вредните емисии до 2018 г. Постигнато бе и споразумение да се ускорят трансформационните процеси в областта на енергетиката, стимулирайки развитието на енергия от ВЕИ. Бе обсъдено и създаването на механизъм “loss and damage”, който да подпомага най-бедните държави, които са изправени пред големи проблеми, свързани със засушаванията, наводненията, покачването на равнището на световния океан и глада, които са резултат от глобалното затопляне.

Европейските държави поеха ангажимент да създадат и финансират „фонд за адаптация“. Участниците приеха и "маракешките действия за постигане на устойчиво развитие", в които бе обявено, че стремежът за постигане на устойчиво развитие набира скорост, тъй като той е стимулиран не само от световните правителства, но също и от учените, бизнеса и глобалните действия от всякакъв тип.

Сред другите интересни събития бяха реакциите, решенията и действията на отделни държави и наднационални съюзи като ЕС, Германия, Индия, Боливия, Бразилия, Саудитска Арабия и Китай. Като една от големите заплахи пред изпълнението на поставените задачи бе определен изборът на Тръмп и набиращата скорост вълна на популисти в политиката на развитите държави.

Какво по-интересно се случи на срещата на върха

Европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Канете заяви, че светът се намира на прага на енергийна революция. Той смята, че когато Тръмп встъпи в длъжност, ще трябва да се съобрази с глобалните трендове и че ще е негова фундаментална грешка, ако почне да води различна политика. Германският министър на околната среда Барбара Хендрикс заяви, че преходът към екощадящ свят вече е започнал и не може да бъде спрян. Делегатите, които в болшинството си бяха енергийни министри или министри на околната среда, изразиха оптимизъм за постигане на целите от Париж, дори и Тръмп да денонсира участието на САЩ в проекта, предава Bloomberg.

Делегатите в Мароко постигнаха напредък по съставянето на правилник за изпълнение на целите, договорени в Париж преди година. Конференцията приключи в ранните часове на съботния ден, малко след предвидения краен срок, заради диспут, в който взеха участие представители на Индия и Боливия. Двете държави направиха предложения за по-комплексно дискутиране на плана за действие до 2020 г., включително поискаха да се обсъди кога и как най-големите страни замърсителки ще намалят емисиите си. 

Бразилия припомни, че преговорите са изключително деликатна тема, а също и че е необходим внимателен подход към изпълнението на целите от Париж. Според бразилския представител Антонио Маркондес постигането на целите от Париж, в този им вид е невъзможно. Той смята, че сега трябва да се свърши много тежка работа по уточняване на детайлите по изпълнение на парижките цели. На годишната конференция на ООН взеха участие над 22 500 дипломати, представители на медиите и природозащиници.

По време на събитието Саудитска Арабия ратифицира договора от Париж, а 48 от най-застрашените от климатичните промени страни поееха ангажимент да преминат към използване на 100% електроенергия добита от ВЕИ между 2030 г и 2050 г. Ратифицирането на парижкото споразумение от страна на арабската държава е изключително важна стъпка по пътя към постигането на устойчиво развитие, тъй като това е държавата, произвеждаща най-много петрол в света. Нейният министър на енергетиката, индустрията и минералните ресурси, заяви, че страната му е разработила планове за борба с климатичните промени, които предвиждат бъдеще, в което световната икономика не е толкова зависима от нефта, колкото е сега.

Заслужава да се обърне внимание на Китай. Ако преди тази държава правеше опити да проваля усилията на ООН за борбата с климата, то сега азиатската държава обръща сериозно внимание на климатичните промени. Зам.-министърът на външните работи на Китай Лиу Женмин порица твърдението на Тръмп, че Китай са измислили климатичните промени и напомни на западните си колеги, че са необходими действия. Той похвали ЕС, за това че през последните 20 години съюзът имаше водеща роля в борбата срещу климатичните промени и изрази надежда, че и за в бъдеще това ще е така. „По-нататъшното изпълнение на задълженията по Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата и на парижката климатична конференция трябва да е сред задълженията и приоритетите на САЩ“, заяви още чиновникът.

Тръмп, популизмът и заплахата пред постигането на устойчиво развитие

Изказването на Тръмп за климата бе широко отразено на конференцията. Непредсказуемостта на новоизбрания американски президент по отношение на климатичната политика бе основното опасение на конференцията и се явява реална и голяма заплаха за изпълнение на климатичните цели. Може да се твърди, че растящото влияние на популистите се явява заплаха за устойчивото развитие. Това е така, защото съществува опасност много от популистките лидери да възприемат възгледите на Тръмп. От британската популистка партия UKIP, а също и от френските популисти се получават ясни сигнали, че те са скептични относно темата за климатичните промени. Лидерът на френската партия „Национален фронт“ Мари Льо Пен изразява съмнения, че глобалното затопляне е породено от човешката дейност и призовава за промяна на френската политика по климатичните въпроси. Британският националист Найджъл Фарадж пък нарече борбата срещу климатичните промени „едно от най-големите и глупави колективни недоразумения в човешката история“, а също така заяви, че "ВЕИ енергията е пагубна за икономиката".

Икономическите последици от едно евентуално денонсиране на САЩ на парижките споразумения би се отразило върху негативно на тяхната икономикал Развитието на новите технологии в областта на зелената енергия създава нови работни места и води до по-ниски цени на ВЕИ енергията, което оказва пряк ефект върху икономическия растеж.

Инвестициите във възобновяема енергия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още