IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия - първата държава, която ще забрани използването на въглища?

В момента само 8% от електроенергията в скандинавската държава е произведена от въглища

12:57 | 25.11.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Архив Ройтерс</em></p>

снимка: Архив Ройтерс

Финландия би станала първата държава, която ще забрани използването на въглища за генериране на електроенергия. Правителството ще обсъди нова енергийна и климатична стратегия, в която се очаква да бъде поставена цел да се спре окончателно използването на въглища за електричество до 2030 г., съобщава специализираното издание new scientist.

„Много вероятно е въглищата да изчезнат от финландския пазар“, заяви ученият от университета Аалто и ръководител на енергийната програма на European Academies’ Science Advisory Council Петер Лунд.

Основите за тази забрана вече са налице. Използването на въглища във Финландия намалява с изключително бързи темпове от 2011 г. насам, като паралелно с това скандинавската държава влага големи инвестиции в енергия, получена от ВЕИ. По този начин тя увеличи почти двойно капацитета на ветропарковете си само за 1 година през 2013 г. Само през този февруари страната е направила инвестиции на стойност 80 млн. евро във ВЕИ инсталации.

Освен всичко друго от 2010 г. насам цената на електроенергията, с изключение на тази, произведена от въглища, непрекъснато спада. В резултат на това ТЕЦ-овете на територията на цялата страна спират работа и понастоящем те генерират само 8% от произведеното електричество. 

Въпреки гореизброените факти би било наистина революционно, ако Финландия приеме специален закон, забраняващ употребата на въглища. Той ще е първият по рода си и ще даде повод за размисъл на останалите страни, които мислят как да се справят с проблема с използването на въглищата като енергиен източник.

Други държави, като например Великобритания, Австрия и Холандия, оповестиха планове да затворят ТЕЦ-овете си до 10 или 15 години. Френският министър-председател Манюуел Валс оповести през миналата седмица, че страната му ще затвори ТЕЦ-овете си до 2023 г. Но нека сме наясно - преди няколко месеца Франция показа, че се е върнала назад в борбата с климатичните промени.

Добре е да се отбележи, че законът „ще остане гъвкав“ и ще има вратички, смята Лунд.

Канада от своя страна заяви в понеделник, че би затворила всичките си ТЕЦ-ове до 2030 г. Тя обаче разрешава на отделните си провинции да продължат да използват ТЕЦ-ове и след тази дата при определени нормативни условия.

През март американският щат Орегон се опита да наложи по-строги нормативни мерки, които да доведат до окончателното прекратяване на използването на въглища. Според този закон до 2035 г. никоя електроцентрала няма право да използва въглища. Освен това се забранява вноса на ток от този енергиен ресурс от съседни щати.

Въпреки че се очаква в рамките на днешния ден (25.11.2016 г.) Финландия официално да обяви позицията си, то законът няма да бъде ратифициран веднага. Енергийната и климатична стратегия на страната ще бъдат представени за одобрение на финландския парламент през март.

Въпреки това действията на държави като Финландия, Франция и Канада показват, че идеята за спиране на използването на въглища набира все по-голяма скорост.

„Действията на тези държави дават ясен сигнал какво ще се случва в бъдеще“, заяви Лунд. „Колкото повече страни спрат да използват въглища, толкова по-добре за климата“, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
и преди е имало затопляне, сигурно китайските динозаври са горили ***, а ? ... и после неадерталците са минали на ВЕИ, та се е застудило ... ае малко по сериозно. и аз съм за спиране на кюмура и сменянето му с по чисти технологии, но и да не се увличаме по популизма другари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
а вий от кое селто сте? или по правилно да попитам от коя пещера сте та давате оценки на един народ по стар от финландския ? иначе е лесно да се фали държава с 5 и малко милиона че се е заканила в близко бъдеще, незнайно кога да затвори двата си теца ... да видиме дали щеше да са толкова смели ако бяха 50 милиона, примерно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Eon
преди 7 години
Иване, като ти знае много устата отиди да поживееш 1-2 години в Пекин и да се насладиш на чистия въздух. А за климатичните промени няма да коментирам, такива чукундури като теб им трябва в януари да им стане 25 градуса и чак тогава ще повярват, че става нещо... ама ще е вече ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
добре госин тарикат отиди и спри американските тецове Марица да не мърсиме въздохо ем и да не товарят варньенци кат сте толкоз напред у ващо село с енергетиката и климатичните промени дет важат само на някои места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
crammer
преди 7 години
Ти туй иванчо, *** койе село си бре, та експертни мнения по климатичните промени предлагаш. Ами те, тез народи са с генерация напред пред вашти *** на село. Туй вий няма как да го разберете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
ivan.kostov.39
преди 7 години
Туй "учените" са най адаптивни / нагаждачи/ . Кото им наредят - туй откриват! Напоследък са на мода климатичните промени :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още