IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заемът за Фонда за гарантиране на влоговете ще може да се плаща и в евро

Предложението няма да доведе до допълнително пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, твърди Владислав Горанов

12:26 | 25.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Финансовият министър Владислав Горанов ще предложи на Министерски съвет (МС) да приеме анекс към Договора за заем между Република България и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), става ясно от сайта на финансовото ведомство.

Настоящият договор регламентира всички плащания от заемополучателя на заемодателя да се извършват по посочена левова сметка на заемодателя и не предвижда възможност за плащане в друга валута.

Поради действащата система на валутен борд в страната и фиксирания курс на лева към еврото с проекта на анекс се дава възможност плащанията по заема да се извършват и в евро по официалния фиксиран курс на еврото към българския лев в размер на 1,95583, като се посочва съответна еврова сметка на заемодателя за тяхното извършване.

Припомняме, че кризата с КТБ почти изчерпа резерва на фонда и ръководството му трябваше да намери начин да възстанови ресурсите си. През декември 2014 г. Владислав Горанов подписа договор за предоставяне на заем от централния бюджет в размер до 2 млрд. лв. на ФГВБ за финансирането на недостига на средствата на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите във фалиралата КТБ, чийто лиценз бе отнет. 

Според договора срокът на заема е до 5,5 години, има възможност за усвояване на заема на части, лихвеният процент е фиксиран в размер на 2,95%, лихвените плащания са веднъж годишно, предвидено е еднократно погасяване в срок до 15.04.2020 г., като е включена възможност за предсрочно погасяване - изцяло или частично.

„Предлаганото решение цели да допринесе за разширяване на възможностите и улесняване на процеса по изплащането на заема“, е записано в доклада към анекса.

Според обосновката на Владислав Горанов предложението няма да доведе до допълнително пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Поради естеството на предлаганото решение по проекта не е проведено публично обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Днес е с обществена неизясненост Какво причини криза на КТБ АД?Водещият причинител на криза при КТБ АД е липса на успешна съпротива срещу регресивно влияние от нямане на пълна стойност на лева.Ангажимент за успешна съпротива срещу вреда от ползвани пари не е от компетентността на Централната банка (ЦБ). При настоящите условия, ЦБ е без капацитет да противодействува успешно срещу дългови кризи. Все още банкерите не осъзнават, че работят при погрешна парична система и са обречени на фиаско.Неотложна е реакция за справяне със злокобно страдание.За устойчив обществен просперитет е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още