IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхпотреблението на облекло в Черния петък създава рискове за природата

През 2014 г. за първи път броят на произведените дрехи за година надхвърли 100 милиарда, алармира Грийнпийс

18:19 | 25.11.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Природозащитната организация Грийнпийс предупреждава за опасността от свръхпотребление на облекло, с което се нанасят значителни вреди на околната среда, предаде Франс прес.

Предупреждението е отправено по повод днешния "Черен петък", когато много магазини в САЩ и Европа правят големи намаления.

"Бързата мода" е източник на отпадъци, замърсяване, вредни газове, предизвикващи парников ефект, и на този етап проблемът не може да бъде решен с рециклиране, отбелязва неправителствената организация.

Облеклото е сред най-продаваните продукти в деня на големите намаления в много страни. Тези намаления, според критици, насърчават импулсивното свръххарчене и ненужните покупки, казва организацията, цитирана от БТА.

Трудно е да устоиш на изгодните оферти, но бързата мода означава, че потребяваме и изхвърляме модни продукти с по-голяма скорост, отколкото планетата ни би могла да го понесе, посочва Кирстен Броде, ръководителка на кампанията на Грийнпийс.

През последните 15 години производството на облекло в света се е удвоило. Човек купува с 60% повече дрехи, отколкото преди 15 години и запазва всяка дреха за два пъти по-кратко време, според проучване на компанията McKinsey, цитирано от Грийнпийс.

Модните марки увеличиха броя на колекциите си, докато от Бразилия до Индия и Великобритания цените се повишиха по-слабо.

През 2014 г. за първи път броят на произведените дрехи за една година надхвърли 100 милиарда, което е почти 14 на човек, според същото проучване.

Производството на облекло се е увеличило двойно през периода 2000-2014 година, като продажбите са нараснали от 1 трлн. долара през 2002 година до 1,8 трлн. до 2015 година, а прогнозите са за 2,1 трлн.  долара до 2025 година, се отбелязва на сайта на Грийнпийс.

Екологичните последици от "бързата мода" са много: химикали от текстилните фабрики замърсяват реките и океаните, използват се много електроенергия и пестициди при отглеждането на памук, с което се заразява почвата.

Една от най-големите опасности е все по-честото използване на синтетични влакна и по-специално полиестер, който отделя близо три пъти повече въглероден диоксид през своя "жизнен цикъл", отколкото памукът. Полиестерът присъства в 60% от дрехите и разграждането му може да отнеме десетилетия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Консумизмът е болестта на съвремието , като че ли петдесет чифта *** или обувки правят галфона по интелигентен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Работя в тая сфера и по тия черни петъци, всички си пробутват най-долната продукция, я дефектна, я залежала. Любимото ми е като дойдат и кажат - ама аз я купих тая година, как няма резервни части?! Ми стояла е в нечий склад 5-6г....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
А пък някои искат още глобализация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още