IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейски стартъп търси решения на проблемите със забременяването

Екипът на Vital Smith е създал прототип на устройство за извършване на специални тестове, които могат да помогнат на двойките

16:29 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: vitalsmith.com</em></p>

Снимка: vitalsmith.com

Южнокорейският стартъп Vital Smith търси възможност да помогне на двойки, които се борят с проблеми с фертилността.

По думите на представителите на компанията проблемът е изключително актуален. Една на всеки седем двойки в света страда от проблеми с фертилността, а 40% от тези двойки се сблъскват с този проблем, защото не знаят точните дати на овулация. Същевременно пазарът на продукти, свързани с фертилността, в момента достига 21 млрд. долара.

За да реши проблема, Vital Smith е разработила ново устройство, наречено bbless, което изглежда като червило, а чрез него се извършва тест на слюнката, който може да определи дали жената е в овулация.

„Нашата компания беше стартирана като платформа за медицински решения. Започнахме да си говорим с лекари, за да открием повече проблеми, които се нуждаят от решения. В рамките на този процес попаднахме на проучване, според което посредством изследване на слюнката могат да се научат много неща за човешкия организъм“, коментира пред Investor.bg Кей Ким, генерален мениджър на проекта. „Искахме да научим повече за това и открихме, че има много проучвания в областта“.

Екипът от общо 8 души залага на събирането на данни, които биват анализирани посредством специални алгоритми, разработени от компанията.

От Vital Smith посочват, че bbless идентифицира петдневния фертилен прозорец и има 90% успеваемост, когато става дума за установяване на датите на овулация. В момента bbless преминава през различни клинични изпитвания, като от екипа посочват, че валидират своите идеи и резултатите от проучванията си.

Според екипа вече съществуващите тестове не са най-оптималното решение. Тестът на урина например е нехигиеничен, а пробата лесно може да бъде замърсена. Освен това данните от този тип изследвания са по-трудни за анализ. От своя страна, тестовете, свързани с измерването на телесната температура, могат да са изключително неточни и се влияят от редица фактори, в това число настинка. Тестовете с ултразвук пък са доста скъпи и зависят до голяма степен от анализа, извършван от лекаря.

„Нуждаем се от прости решения, които са по-точни и удобни за ползване“, посочват от компанията.

Според Vital Smith слюнката съдържа информация за нивото на естроген в организма, а с наближаването на овулацията това ниво се покачва, поради което структурата на слюнката се изменя. Шансовете за забременяване два дни преди овулация са 53%.

„Все още не сме поставили краен срок за пускане на продукта официално на пазара, защото все още извършваме клинични тестове и трябва да уредим регулаторно целия процес. Но всичко ще започне да се случва през следващата година, така че искаме да се случи тогава, но може да се наложи да го отложим за 2018 г.“, коментира Кей Ким. 

По думите му първата цел на стартъпа е да отговори на регулаторните изисквания в Европа.

Vital Smith е един от четирите финалисти в рамките на акселераторската програма за технологични стартъпи в сферата на медицината на Bayer – Grants4Apps, за тази година. Компанията се изправи пред конкуренция от близо 400 други стартъпи.

Представители на Vital Smith вече са осъществили срещи с инвеститори, а в рамките на 100-дневната акселераторска програма на Bayer са работили по дизайна на самото устройство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още