IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато смартфонът може да предскаже дали сме болни

Берлински стартъп предлага услуга, разпознаваща критични за здравето симптоми

08:40 | 29.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

“Ние ще спасим 1 млн. живота до 2020 г.“ - с тази амбициозна цел берлинският стартъп xbird представя своя първи проект. Медицинската компания използва изкуствен интелект, посредством който предлага услуга, предвиждаща критични моменти от здравна гледна точка.

„Това, което правим, е да използваме сензори, вградени в смартфони или в Apple Watch, за да предотвратяваме рискови събития, свързани със здравето. Когато човек е болен, понякога ходи прекалено късно на лекар или не знае, че му има нещо, понякога иска да избегне хоспитализация или нещо друго. Идеята е да избягваме по-рано подобни проблеми", коментира пред Investor.bg Николай Стош, който отговаря за потребителското изживяване, свързано с xbird.

"На всяка минута 8 души умират от болести, които са предвидими. Често причината за този злощастен край се дължи на факта, че критичните симптоми биват открити твърде късно“, посочват от компанията на уебсайта си.

Сензорите засичат поведението на потребителя – какво прави, как се движи, а след това събраните данни се анализират, за да се отчете дали има рискови фактори. Посредством предоставянето на тази информация човек може да разбере кога е необходимо да промени поведението и навиците си, за да подобри здравословното си състояние, посочи още Стош.

Проектът е стартиран преди година и половина, а в момента в компанията работят общо седем души. Те вече са започнали активни проучвания и извършват тестове, за да се уверят, че технологията наистина работи.

Компанията е родена на добре развитата стартъп сцена в Берлин. В екипа влизат както експерти в обработката и анализа на данни от областта на науката, така и лекари и предприемачи от Германия и от Силициевата долина.

“Някога хората са поставяли канарчета в мините, за да получават по-ранни предупреждения за изтичането на токсични газове. Xbird не ползва птици, а смартфони“, коментира Себастиан Суйка, главен изпълнителен директор на компанията. По думите му хората откриват част от болестите си твърде късно, а посредством новите технологии този проблем може да бъде решен.

Xbird е един от четирите финалисти в рамките на акселераторската програма за технологични стартъпи в сферата на медицината на Bayer – Grants4Apps, за тази година. В рамките на трите месеца, които стартъпът е прекарал в акселератора, е работил с над 300 души от Bayer, възползвайки се успешно от тяхната експертиза за развитие на услугата.

Самата технология вече е разработена, а от xbird търсят големи партньори, на които да я предложат. В момента фирмата води преговори с фармацевтични компании, такива за медицински устройства, както и с фирми, които се занимават с клинични проучвания.

„Целта на xbird е да им предложи нещо повече към техните технологии“, коментира Стош.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Ха така , зомбирането продължава с пълна сила ! Баба ви и дедо ви едно време как са доживели до 90 бе ...?! Без здравни каси , клинични пътеки доктори и апчета на килограм...сега и смартфони ! Оглупяването на човечеството води до какви ли не уродливи явления !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още