IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Политиките на Тръмп може да засилят глобалния икономически растеж

Според доклада на организацията световният растеж може да се ускори до 3,3% за 2017 г.

15:45 | 28.11.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Американският и глобалният икономически растеж ще бъде подкрепен от повишаване на разходите и намаляване на данъците, обещани от новоизбрания президент Доналд Тръмп. Това увеличение обаче ще бъде изгубено, ако той продължи със заплахите си да повиши митата, което ще задейства ответни мерки, прогнозират от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в понеделник, цитирани от Wall Street Journal.

В шестмесечния си доклад за глобалните икономически перспективи анализаторите на базираната в Париж организация казват, че макар все още да не е сигурна точната форма, под която това ще се случи, те очакват Тръмп наистина да въведе някои от обещаните фискални стимули още от началото на мандата си. Това може да засили икономическия растеж на САЩ до 2,3% от 1,9% през 2017 г. (спрямо предишните прогнози) и до 3% от 2,2% през 2018 г. От мерките ще се възползват и други части на света, тъй като американското търсене за вносни стоки ще се повиши. Така глобалният икономически растеж ще се ускори до 3,3% от 3,2% през 2017 г. и до 3,6% от 3,3% през 2018 г.

„В момента има нови перспективи светът да успее да излезе от капана на слабия растеж“, каза Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР. „Макар че все още виждаме признаци за много тежките последици от кризата, може би се намираме в момент, в който нещата може да се подобрят“.

Прогнозите на ОИСР се базират на повишаване на американските разходи за 2017 и 2018 г. с 0,25% от БВП, намаляване на данъците върху доходите, което ще понижава държавните приходи с 0,5% от БВП годишно и по-ниска корпоративна данъчна ставка, което ще намали приходите с 0,75% от БВП през 2018 г. Според изчисленията благодарение на тласъка, който ще получи растежът, подобен пакет ще намали леко държавните задължения като дял от икономическото производство.

От ОИСР, която дава съвети по политиките на 35-те си страни членки, казват, че останалите правителства също трябва да предоставят повече фискални стимули от планираните в момента, тъй като това допълнително ще засили глобалния растеж. Предвид отминалото пространство за инициативи по паричната политика, което може да насърчи растежа, през последните години ОИСР призовава за повече разходи за инвестиции от правителствата като начин за преодоляване на „капана на слабия растеж“.

„Действията и предложения досега не са достатъчни“, каза Гурия, който добави, че плановете на повечето европейски правителства са „твърде плахи“.

Той обаче предупреди, че насочване към протекционизъм може да заличи тласъка от по-високи държавни разходи и по-ниски данъци.

„Протекционизмът и неизбежните ответни мерки ще изместят голяма част от ефектите на фискалните инициативи върху местния и глобалния растеж, ще повишат цените, ще навредят на жизнените стандарти и ще оставят страните във влошена фискална позиция“, каза Катрин Ман, главен икономист на ОИСР.

Според оценките на организацията 25% от работните места в някои нейни членове зависят от чуждото търсене.

Вместо да прибягват до търговски бариери в опит да защитят някои работни места в краткосрочен план, според ОИСР правителствата ще направят по-добре, ако помогнат на тези, които са изгубили работата си да придобият нови умения.

По отношение на Великобритания ОИСР повиши прогнозата си за растеж за 2017 г. до 1,2% от 1% през септември, но каза, че очаква икономическият ръст да се забави през 2018 г. до 1%, тъй като несигурността по излизането на страната от Европейския съюз отслабва бизнес инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
По-черен от дявола за еврейската клика - зер няма да има толкова военни конфликти, толкова противопоставяне с Русия....толкова ФЕД...:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
E, как така, та нали Трамп бе по черен и от дявола, според честните и правдиви медии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Оппанкииии... Ти да видиш! А кво стана с финансовия и икономически Армагедон при победа на Тръмп, дето Блумбъргови проповядваха до преди две седмици? Хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още