IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ноември донесе и по-високи цени за млякото за фермерите

Това се дължи най-вече на недостига на суровина, заяви Михаил Михайлов

15:32 | 28.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През ноември производителите на краве мляко се радват на значително по-високи цени, в сравнение с началото на годината. В момента млекопроизводителите получават по 60 – 65 ст. за килограм мляко, докато през януари изкупвачите са им давали около 50 ст. Това каза пред Investor.bg Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния  съюз на говедовъдите в България. Днес той участва във форум за развитието на земеделието, организиран от Селскостопанската академия. 

Млякото се изкупува за 60 – 65 ст. дори в райони като Плевен, Благоевград и Сандански, където цените са винаги са били по-ниски, коментира Михайлов. Фермите, които предлагат големи количества, в момента продават млякото за 70 ст.

„Една цена над 60 ст. удовлетворява засега фермерите“, заяви шефът на браншовата организация.

Една от причините за ръста на цените според Михайлов е, че в България няма достатъчно суровина.

По думите му имаме десетина големи производители, които добиват от 10 до 70 т мляко, но те си имат собствени мандри, където го обработват. На пазара има още близо 250 мандри, които също търсят суровина.

Михаил Михайлов посочи още, че изискването фермерите да получават субсидии срещу фактури за реализирана продукция изсветлява сектора.

„Това стресна фермерите и те започнаха законно да си дават млякото срещу фактура и разписка“, коментира той. При регистрирани 305 хил. млечни крави през 2015 г. и 250 хил. тази година е отбелязан ръст на произведеното краве мляко с над 30 хил. т.

Според него европейските субсидии за ограничаване на производството на мляко не са мярка, особено подходяща за българския пазар и не са повлияли съществено на цените. От мярката по думите му са се възползвали фермери, които, така или иначе, ще фалират.

По изчисления на браншовата организация е много трудно едно стопанство с 20 крави да оцелее. Освен това някои мандри дори не пращат коли в селата, в които се произвеждат по-малко от 500 л мляко.

Стопанствата трябва да имат поне 30 крави, за да се издържат, и да се стремят към 50 – 60 броя животни, заяви Михаил Михайлов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Нормално е Ноември млякото да е най малко и май да е най много. Природа . Цената се вдигна поради повишаване на международните цени от 20 на 44 евро на 100 л в Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още