IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР е похарчило 75 млн. лв. за охрана на границата с Турция от 2014 г. насам

Разходите за охраната обаче намаляват значително през годините, сочат данните на вътрешното министерство

16:00 | 28.11.16 г. 3
<p>
	Оградата на българо-турската граница. Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Оградата на българо-турската граница. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 75,3 млн. лева са разходите за охрана на българо-турската граница от началото на 2014 година до края на септември 2016 година. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова до депутата от БДЦ – НС Чавдар Пейчев.

От разчетите е видно, че през 2014 година от бюджета на вътрешното министерство са осигурени 45,5 млн. лева за охрана на границата, а през следващата година разходите рязко падат – до 20,8 млн. лева. За първите девет месеца на 2016 година пък разходите са едва 8,9 млн. лева.

Капиталовите разходи са в размер на 170 хил. лева и са направени единствено през 2014 година. Разходите за персонал през трите години надхвърлят 15,5 млн. лева. Те също намаляват през годините – 8,3 млн. лева през 2014 година, 5,5 млн. лева година по-късно и 1,62 млн. лева за деветте месеца на 2016 година.

За издръжка и текущи разходи, свързани с охраната на границата, през 2014 година от бюджета на МВР са отделени 35,5 млн. лева. През 2015 година средствата намаляват почти наполовина – до 15,2 млн. лева, а за деветмесечието на тази година са 7,29 млн. лева.

Охраната на границата с Турция, която е външна за ЕС, през последните години е основен приоритет в работата на МВР, уточнява още Румяна Бъчварова в своя писмен отговор. Основната причина е засиленият миграционен натиск. 

В края на септември министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи по време на парламентарния контрол, че разходите за охрана на границите на България ще костват около 7 млн. лева от бюджета на Министерството на отбраната. Тези средства се отделят за издръжката на военните и техниката.

За охраната на южната и морската ни граница, които са външни за ЕС, общността отпусна 160 млн. евро плез 2016 година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 35 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Да ги бяхте дали на местното население за пушки! По време на соца, в пограничните райони част от населението е имало оръжие! Виждайки, че някой се опитва да мине границата нелегално са могли да стрелят без никакво последствие за тях.Реално жертвите могат да бъдат, я нашественици, наречени мигранти, я трафиканти на хора, я наркотрафиканти, я контрабандисти, все паплачч, от която едно нормално общество акто българското няма нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
888
преди 7 години
Скоро и минните полета ще се наложи да бъдат възстановени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
А колко похарчиха да махнат старата ограда, дето комунистите беха построили? Нали бехме заобиколени вече само с евроатлантически братя? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още