IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК планира да разшири Европейския фонд за стратегически инвестиции

Очаква се Фондът да работи до 2020 година с ресурс от 500 млрд. евро

14:35 | 29.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия прие заключенията от три оценки на предложението за укрепване на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен като Планът "Юнкер". И трите оценки потвърждават намерението за удвояване на продължителността да действие на Фонда до края на 2020 г. и увеличаване на общата инвестиционна цел от 315 млрд. на поне 500 млрд. евро.

В съобщението на ЕК се отбелязва, че планът вече е доказал ефективността си за насърчаване на устойчив растеж на инвестициите в държавите от ЕС.

От Брюксел припомнят, че намерението за разширяване на Фонда е било обявено в реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на 14 септември. Тогава европейският политик излезе с предложение за укрепване на ЕФСИ с цел  допълнително стимулиране на инвестициите.

От своя страна еврокомисарят с ресор конкурентоспособност Юрки Катайнен прикани държавите членки и Европейския парламент да приемат предложението „за модернизиран ЕФСИ възможно най-скоро, за да помогнат да подкрепяме устойчивите инвестиции, да намерим работа за европейците и да засилим европейския растеж“.

Заключенията от представените оценки на ЕК ще бъдат взети предвид при законодателните разисквания. Държавите от ЕС са поели ангажимент да излязат със становище на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси на 6 декември.

Във всеки от докладите се отбелязва, че инвестиционният фонд е помогнал за увеличаване на достъпа до финансиране и мобилизиране на частен капитал. Отчитат се области, в които планът за инвестиции може да бъде подобрен.

Във всяка от оценките се посочва високият потенциал на разработването на нови форми на сътрудничество между фонда и другите източници на финансиране от ЕС. Подчертава се необходимостта от внимателно следене на възможна конкуренция между фонда за инвестиции и други фондове на ЕС.

В предложението на ЕК се подчертават и потенциалните ползи от съчетаването на различните фондове и от съфинансирането от национални насърчителни банки. Предлагат се подобрения в Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси за създаването на постоянен поток от проекти и инвестиционни платформи, и увеличаване на съчетанията с различни фондове на ЕС.

Комисията предложи инициативи за улесняване на финансирането на реалната икономика. Държавите от ЕС ще могат да се възползват от по-ясни насоки за счетоводните правила за обществения сектор, особено в областта на публично-частните партньорства.

Планът за инвестиции се състои от три стълба: Европейския фонд за стратегически инвестиции, който предоставя гаранция от ЕС за мобилизиране на частни инвестиции; Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси и Европейския портал за инвестиционни проекти.

Пазарното усвояване е особено бързо по първия стълб в така наречения прозорец за малки и средни предприятия, в който резултатите на фонда значително надминават прогнозите. За да има достатъчно финансиране за малките и средните предприятия с подкрепата на фонда, средствата за този прозорец са увеличени с 500 млн. евро през юли 2016 година.

По втория стълб на 1 септември 2015 г. започна дейността си Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси. Организаторите на проекти, властите и частните дружества могат да получат техническо подпомагане по проектите. 

За да могат инвеститорите да се запознаят по-добре с възможностите за инвестиции в ЕС, ЕК създаде Европейския портал за инвестиционни проекти, който работи от 1 юни 2016 година.

Организаторите могат да представят своите проекти онлайн, където се осъществява връзка между тях и подходящи възможности за инвестиции - вид посредническа услуга.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
така, след втората световна в белите, демократични държави тествахте по десния модел в САЩ и по левия в Европа ... очевадно европейския експеримент се провали. Тогава за чий още искате да преразпределяте повече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още