IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният архитект на София определи кв. "Младост" като интересен за инвестиции

Здравко Здравков настоява да не се спекулира с мораториум върху строителството в района

17:57 | 29.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Спекулирането с думи като "мораториум" върху строителството в район "Младост" е изключително опасно. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков на пресконференция в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ). Той коментира напрежението в район "Младост" срещу застояването на междублоковите пространства и желанието на част от жителите на района за забрана на строителството там.

Според Здравков район "Младост" е интересен за строителство заради инвестициите, направени от Столичната община в инфраструктурата, което повишава цените на имотите. 

В "Младост" има пет метростанции, обновени булеварди, кръстовища, всичко това го направи един от най-скъпите райони в София, каза главният архитект. Според него когато бул. "Копенхаген" се свърже с бул. "Ал. Малинов" и бул. "Цариградско шосе", районът ще стане още по-скъп. В градската среда цените на имотите следват инвестициите, коментира той.

Според Здравков проблемът със строителството в "Младост" не е създаден нито от НАГ, нито от кмета на София, а "от една реституция, която възстанови частната собственост в тази територия без да отчете придадената й стойност".

Бившите ниви на хората от "Горубляне" и "Драгалевци" се възстановиха в една вече изградена градска среда. Конституцията обаче дава равнопоставеност на всяка собственост, посочи Здравков.

Това, което и в момента се прави, е на собствениците да бъдат предлагани други имоти общинска собственост, които ще ги удовлетворят, защото иначе те ще си потърсят правата в съда и Столичната община ще трябва да плаща милиони левове обезщетения за пропуснати ползи, обясни Здравков.

Трябва да се търси индивидуално решение за всеки казус, умерено, с разум, без ескалация на напрежението, посочи главният архитект на столицата. Той апелира да се чуват както мненията на хората, които защитават зелените площи, така и на тези, които имат собственост.

Припомняме, че през лятото жителите на района протестираха заради започналото строителство в квартала върху зелени площи. Тогава кметът на района подаде оставка и на 6 ноември, едновременно с изборите за президент, жителите гласуваха за нов районен кмет.

След балотаж за кмет беше избрана независимата Десислава Иванчева, която победи кандидата на ГЕРБ.

Протестите продължават заради опитите да се строи между блоковете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Kolumb
преди 7 години
Младост трябва да се развива, нищо че собствениците на панелки протестират, щото нямали място да си разхождат кучетата. Ако строителството се забрани, интересно, въпросните протестиращи, какво ще правят, ако панелките им паднат върху главите? Ще трябва да останат на улицата или да се върнат там, от където са дошли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още