IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСОРБ иска допълнителни средства в Бюджет 2017 за бедните общини

Субсидията за общинските пътища да се увеличи с над 10 млн. лева, настоява организацията на местната власт

10:13 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

В Бюджет 2017 да се фокусират повече средства за общинските администрации, най-бедните общини и общинските пътища – за това настоява Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

В съобщение на организацията се казва, че Министерството на финансите е отразило съществена част от предложенията на общините в проектобюджета. Предстои членовете на Управителния съвет на НСОРБ да мотивират и защитят позицията на Сдружението в постоянните комисии на Народното събрание.

Три оси са основополагащи за функционалността на общините. Основното, върху което общините акцентират в Бюджет 2017, е необходимостта от увеличаване на средствата за общинските администрации. Належащо е увеличаването на изравнителната субсидия за най-бедните общини. Нужно е и увеличаване с над 10 млн. лева на целевата субсидия за общинските пътища. 

За да се предоставят повече и по-качествени услуги на гражданите и бизнеса, общинската администрация трябва подобрява непрекъснато своя капацитет и професионална подготовка. В момента се наблюдава не само изоставане в това, но и „изтичане“ на опитните и квалифицирани специалисти. Причина са възнагражденията в общините, които не са променяни от 2010 година, изтъкват от НСОРБ.

В същото време бизнесът доста гъвкаво обезпечава нуждите на подобен тип експерти чрез по-високи заплати и бонуси, жилища, покриване на разходите за гориво, осигуряване на собствен транспорт. Ето защо общините не могат да задържат качествени експерти или да привлекат висококвалифицирани кадри за позициите на главен архитект, главен инженер, данъчни експерти, пише в становището.

Предложението на НСОРБ към бюджета е за увеличаване на това перо с 6 млн. лева, с което да се постигне средномесечно възнаграждение от 490 лв. на зает в общинска администрация при минимална работна заплата за страната от 460 лв.

Предложението на Сдружението за изравнителната субсидия за най-бедните общини има за цел да уеднакви минималното равнище на местните услуги.

Според разчетите на Сдружението изравнителната субсидия трябва да се увеличи с 5,2 млн. лв. От тях 1,9 млн. лв. да бъдат насочени само към най-бедните общини, които са 74 в страната.

НСОРБ настоява целевата субсидия за капиталови разходи да бъде увеличена с 10 млн. лева. Тези средства ще бъдат насочени към частично подобряване на общинската пътна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още