IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога индексът Dow Jones ще достигне 20 000 пункта?

Инвеститорите ще трябва да бъдат търпеливи, защото една от най-спорните личности, кандидатирали се някога, предстои да стане президент на САЩ

09:02 | 03.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еуфорията на фондовите пазари след победата на Доналд Тръмп изглежда утихна. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче все още е над 19 хил. пункта, което е по-малко от 5% под далеч по-привлекателната психологическа граница от 20 хил. пункта, пише CNN Money.

Ще достигне ли Dow Jones скоро 20-те хил. пункта или подемът след победата на Тръмп ще се превърне в спад?

Инвеститорите изглежда чакат повече конкретни икономически предложения от новоизбрания президент, както и решения кой ще заеме постовете начело на министерството на финансите, търговията и труда. Все още има и неизвестни за това дали Тръмп наистина ще насърчи икономическия ръст – дали потребителите ще започнат да харчат повече? Планираните фискални стимули би трябвало да помогнат на БВП и на корпоративните печалби. Същевременно обаче Wall Street изглежда се притеснява от реториката на Тръмп за търговски тарифи, както и за атаките му над компании, които наемат повече персонал извън САЩ.

Изглежда новоизбраният президент бързо научава, че победата е лесна, а управлението е по-трудно.

Вземайки това предвид, е малко вероятно Dow Jones да достигне 20 хил. пункта преди края на годината. За да се случи това, инвеститорите трябва да елиминират всички опасения за бъдещата администрация, а това изглежда малко възможно. 

И все пак редица стратези допускат, че пазарът може да получи стимул от т.нар. коледен подем, тъй като през декември обикновено акциите поскъпват.

Пътят на най-малкото съпротивление все още обаче изглежда е нагоре. Акциите на компаниите в сферата на инфраструктурата, отбраната и продажбите на дребно скочиха след победата на Тръмп.

Caterpillar, Boeing, United Technologies и Home Depot се представят по-добре от средното за пазара след изборите и са в индекса Dow Jones.

По-вероятно е измерителят да достигне 20 хил. пункта в някакъв момент през 2017 г.

Пазарът ще отчете значителен ръст през 2017 г.“, казва Джефри Сот, главен инвестиционен стратег в Raymond James. Той не е загрижен за острата реторика на Тръмп за търговията.

Според Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank, инвеститорите очакват по-опростена инвестиционна среда. „Дори клиентите ни, подкрепили Хилари Клинтън, признават, че има прекалено много регулации. Те трябва да са по-малко, за да избегнем застой в производителността на труда“, казва Маккейн.

Планът за стимули на икономиката може да създаде нежелани негативни последици за икономиката, тъй като не е съвсем ясно как правителството ще плати за планираните инфраструктурни подобрения на стойност 1 трлн. долара. „Има причина за оптимизъм, но инвеститорите изглежда все още изпреварват събитията“, смята Маккейн. „Лихвите може да се повишат рязко заради опасенията за по-висок дефицит“, обяснява той.

Други експерти посочват, че Тръмп може и да не успее или да не иска да изпълни обещанието си да „източи блатото“. С грубата фраза той визира мерки срещу бюрокрацията на федерално ниво, както и премахване на цели агенции и министерства. Поддържниците на Тръмп казват, че това обещание е насочено и срещу лобистите и политически донори.

Пазарът се фокусираше върху обещанието на Тръмп да понижи данъците, да повиши вътрешното потребление и да намали регулациите. Големият въпрос е дали той ще успее да спази обещанията си. Дори и с мнозинство в Сената и Камарата на представителите е трудно това нещо да се случи във Вашингтон. Освен това е трудно да се случи бързо“, коментира Брент Уондър, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab Investment Management.

Така че инвеститорите ще трябва да бъдат търпеливи. Dow Jones може да достигне 20 хил пункта през първата година от управлението на Тръмп. Началото на мандата му може да бъде трудно предвид липсата на опит във Вашингтон, да не говорим за редицата заблуждаващи твърдения и откровени лъжи по много въпроси. Би било грешка да се смята, че пазарната волатилност ще изчезне. В крайна сметка една от най-спорните личности, кандидатирали се някога, предстои да стане президент на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Когато баба дигне лихвите ше изригне до 30 000 дори....на цацата и е внушено че кат се дига лихвата трябва де скъсяват и те ще скъсят а китовете тва и чекат да им изпият акаунтите като го набият много нагоре за чнг и така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още