IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството нареди на НЕК да се разплати за оборудването на АЕЦ "Белене"

Държавната компания ще получи заем от държавния бюджет в размер на 601 млн. евро до 9 декември

14:39 | 30.11.16 г. 1
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Допълнителни плащания от бюджета към Министерството на енергетиката в размер на 601 млн. евро одобриха министрите по време на заседанието на кабинета. Средствата отиват за разплащане на задълженията на държавната Национална електрическа компания (НЕК) за оборудването на АЕЦ „Белене“.

С решението си правителството задължава енергийното министерство да предостави сумата на НЕК до 9 декември, а НЕК – да се разплати с „Атомстройекспрот“ до 14 декември. Така България ще избегне плащането на натрупаните лихви от произнасянето на присъдата на Арбитражния съд досега.

Заемът за НЕК е получил одобрение от Европейската комисия, става ясно още от решението, изпратено от пресцентъра на Министерския съвет. Държавната компания ще трябва да възстанови сумата в бюджета за срок от седем години. Те започват да текат от датата на получаването на средствата.

Решението за отпускането на държавната помощ за НЕК беше взето от Народното събрание и обнародвано в Държавен вестник в края на септември.

Правителството обаче изчака решението на Брюксел относно допустимостта на заема, защото в ЕС е забранена държавната помощ за предприятия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Ай честита нова дупка в бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още