IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред последните в ЕС по инвестиции в научна и развойна дейност

Три четвърти от разходите в сектора се дължат на бизнеса, активността на държавата намалява

10:21 | 01.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

България остава на опашката в Европейския съюз (ЕС) по размер на инвестициите в научна и изследователска дейност, въпреки че за 10 години те се увеличават двойно като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) и четирикратно в номинална стойност, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2015 г. България е похарчила под 1% от БВП за научна и развойна дейност. След нас са Гърция, Хърватия, Малта, Латвия, Румъния и Кипър на последно място с под 0,5%.

Лидер е Швеция с почти 3,3% от БВП, следвана от Австрия и Дания с по малко над 3%.

Средното за ЕС ниво на разходите за научна и развойна дейност през 2015 г. достига малко над 2%, т.е. в България те са два пъти по-ниски като процент от БВП.

Евростат отчита обаче, че за периода 2005-2015 г. разходите за научна и развойна дейност у нас се увеличават от 0,45% от БВП до 0,96% от БВП. Изразено в парична стойност увеличението е от 106 млн. евро до 433 млн. евро.

Увеличението изцяло се дължи на активизирането на бизнеса в сектора. Държавата и висшето образование все повече намаляват участието си в разходите за научна и развойна дейност, сочат данните.

Ако през 2005 г. бизнесът е осъществявал само 22% от разходите в сектора, към 2015 г. делът му вече достига 73%, показва евростатистиката. Същевременно делът на държавата се свива повече от три пъти до 21%, а на висшите училища – два пъти от 10% до 5%. Без промяна остава делът на неправителствения сектор във финансирането за научна и развойна дейност.

За сравнение, средно за ЕС малко над две трети от разходите за научна и развойна дейност идват от бизнеса, малко над една десета – от държавата, около една четвърт – от висшите учебни заведения, и само 1% - от неправителствения сектор.

Най-голямо е участието на бизнеса в инвестициите в научна и развойна дейност в Словения – 76%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Заплата на млад учЕн от БАН - 460 лв.Месечни помощи за никога неработила и неграмотна професионална "самотна майка" на 4 бъдещи неграмотни паpaзита от едно определено малцинство - 1000 лв.ВЪПРОС НА ДЪРЖАВНИ ПРИОРИТЕТИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
На България е отредена "отговорната" роля по снабдяване с гастарбайтери и складиране на изританите вече от Европа афганистански "инженери" и "лекари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
vladtepes
преди 7 години
Напротив - бюджетите за научно-изследователска дейност на основните центрове на науката в България АМВР и НСА са сериозно увеличени. Примерно в НСА се провеждат сериозни изследвания в областта на алкохолната подготовка в спорта както и специализирани такива във футбола, баскетбола, културизма, борбата и т.н., в АМВР се изследват огнеустойчивостта на стоманените конструкции, температурите и газовия състав при пожар в тунел както и горимостта на материалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още