IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп заплаши с „последствия“ компаниите, които искат да напуснат САЩ

Новоизбраният президент даде знак, че преговорите му с Carrier Corp ще бъдат модел за това как ще работи в бъдеще с американските фирми

12:33 | 02.12.16 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, снимка: Ройтерс</p>

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, снимка: Ройтерс

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заплаши компаниите, които искат да преместят дейността си от САЩ, с „последствия“, оповести британската медия BBC.

Тръмп заяви това по време на посещението си в завод на произвеждащата хладилно оборудване Carrier Corp в Индиана. Тази фирма планира да премести производството си в Мексико заради по-ниските разходи за заплати.

Новоизбраният президент даде знак, че преговорите му с Carrier Corp ще бъдат модел за това как той ще работи с други американски компании, които смятат да преместят бизнеса си извън САЩ.

„Ситуацията ще е следната: на първо място ние ще се отнасяме добре с тях и на второ – ще има последствия“, заяви той. “Те ще бъдат бъдат обложени с жестоки мита на границата, в случай че решат да се преместят“, добави той.

На Carrier Corp бяха предложени данъчни облекчения в размер на 7 млн. долара за период от 10 години в замяна на това компанията да продължи дейността си на американска територия.

От корпорацията заявиха, че въпреки тези обещания планират да преместят 1300 работни места в Мексико. Carrier Corp и нейната компания майка United Technologies са се съгласили да инвестират 16 млн. долара в ново оборудване в завода си.

По време на предизборната си кампания Тръмп заяви, че ще спре изтичането на работни места от САЩ.

Членът на демократическата партия на САЩ Бърни Сандърс критикува подхода на новоизбрания американски президент към Carrier Corp. Той смята, че Тръмп застрашава работните места в страната, давайки ясен сигнал на „всяка една корпорация в САЩ, че тя може да заплашва държавата с преместване на бизнеса си, ако не получи данъчни облекчения и други привилегии“, добави Сандърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
"Средната продължителност на живот е 50 години !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Тук като умре някой на 65 и казват, без време си отиде... "Тука средната продължителност на живота може да е с някой и друг месец над руската, но демографската структура е като обърната пирамида, а за прираст и емиграция да не говорим. Тука останаха само пенсионери и ромове,ние сме тези, дето си отиваме до некое и друго време, не руснаците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Те станаха заради субсидиите, иначе от къде толкова пари за РнД, то на времето и Тесла е стартирал с държавна поръчка за ВЕЦ на Ниагара, Колумб е открил Америка благодарение на държавна поръчка и субсидия :):) , как иначе ще изместиш старата и утвърдена технология, която вече е намалила разходите до почти оптимални нива.За това ти казвам че може, но само в началото и колкото да се даде лек старт на една нова индустрия и да не се прекалява, щото тогава доброто избива на кражбаПример от настоящето е космоса ... без субсиди никой частник няма да набие милиарди, щото видиш ли след 30 години може и да е печелившо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Тръмп не може да направи нищо по този начин което да осигури повече работни места, те трябва да смъкнат данъците и дори да ги премахнат за известно време докато икономиката им се стабилизира и наистина ускори - инфлацията ще го покаже това. С регулации и мита няма да стане и не е фактор цената на работната ръка само защото има и транспортни разходи за продукцията до пазара на който тя се реализира. Митата точно обратно - трябва да се премахнат и те напълно защото фиксират минимални цени и ако ги няма цените на китайските стоки ще паднат до толкова че тези бизнеси ще попаднат в зоната на липса на рентабилност и печалба и инвестициите в тях ще секнат. Те трябва да разберат че Китай върви с бесни темпове напред защото там влизат повече пари - инвестиции отколкото стоки се изнасят и съотношението не е два пъти повече а 10-20 пъти. Т.е. Тръмп нищо не прави, това което прави няма да е учудващо че няма да даде резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
4ervenasgan
преди 7 години
НЕ.Ако ВЕИ са конкурентноспособни (а те са и са бъдещето), те ще се наложат и без субсидии (Да по-бавно, докато се развие технологията без първоначален финансов тласък, но все пак ще измести въглищата и твърдо гориво).А за това, че се подписаха договори за хиляди мегавати ВЕИ над европейските субсидии си прав - чиста корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Задача на държавата е САМО да следи за регулаторната рамка, да постави ВСИЧКИ пред равни условия (без решаващи държавни поръчки, субсидии и т.н.-----не си съвсем прав, за определени отрасли в началото има нужда от субсидии. Но ако имаш в предвид безразборни субсидди като земеделските тогва съм съгласен, но примерно за ВЕИ (сега ще бъда яко оплют :):)) трябва, лошото е че когато трябваше да ги спрат не го нправиха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 7 години
Именно.Вместо решително да отрежем главата на хидрата дс, ние и позволихме да оцелеее, охрани, размножи и сега вече туморът е в 4-ти стадий за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"Виж една Чехия, Полша ..." При тия държави амплитудата на лутане не беше като при нас ...ние счупихме уреда и в двете посоки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
4ervenasgan
преди 7 години
Задача на държавата е САМО да следи за регулаторната рамка, да постави ВСИЧКИ пред равни условия (без решаващи държавни поръчки, субсидии и т.н.), от там нататък, всеки да се оправя.Ако под "закон на джунглата" имаш предвид рекет, мафия, убийства, обири и т.н. си има полиция, разузнаване и т.н.А ЗАЩО нещо не работи в нашата посткомунистическа *** е съвсеееееем друг въпрос, на който отговорът е провалена съдебна система, липса на лустрация и декомунизация.Виж една Чехия, Полша или дори Естония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
Ето източник за твърденията ми за продължителност на живота.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0Да не забравяме, че съветската статистика е най-голямата стъкмистика, но все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Аз не завивам болтчета ами гледам прасета...как да е , и в двата случая без намесата на държавата се стига до закона на джунглата и уродливи крайности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още