IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнус: Пропастта между богатите и бедните е "бомба с часовников механизъм"

Според Нобеловия лауреат за мир бомбата заплашва да експлодира в социално и икономическо недоволство, ако не бъде обезвредена

21:49 | 02.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Растящата пропаст между богатите и бедните по света е „бомба с часовников механизъм“, която заплашва да експлодира в социално и икономическо недоволство, ако не бъде обезвредена, заяви Нобеловият лауреат за мир Мухамед Юнус.

Банковата и финансова система е създала свят, при който „колкото повече пари имаш ти, толкова повече ще ти дам аз“, докато в същото лишава по-голямата част от населението по света от средства и адекватни жизнени стандарти, каза Юнус за Thomson Reuters Foundation.

Богатството вече се концентрира само на няколко места по света. Това е бомба с часовников механизъм и голяма опасност за света“, каза основателят на движението за микрофинансиране, осигуряващо малки заеми на хора, които нямат достъп до по-голямо финансиране.

Юнус цитира победата на Доналд Тръмп на изборите за президент в САЩ на 8 ноември и британския вот за напускане на Европейския съюз на 23 юни като израз на обществения гняв срещу управляващите елити, които не са успели да стеснят разширяващата се пропаст в благосъстоянието на глобално ниво.

Доклад от 2016 г. на фондация Oxfam показва, че богатството на 62-мата най-богати хора в света е нараснало с 44% от 2010 г. насам, като почти половината от супербогатите живеят в САЩ. В същото време богатството на най-бедните 3,5 млрд. души е намаляло с 41%.

Това създава напрежение сред хората на дъното (на стълбицата по доходи). Те обвиняват бежанците и малцинствата – а безскрупулните политици се възползват от това“, казва Юнус, който по-късно в четвъртък говори пред Trust Women – годишната конференция на Thomson Reuters Foundation за правата на жените и трафика.

Не вярвате на другите хора, затова издигате стени“, каза той във връзка с обещанието на новоизбрания президент Тръмп да построи стена по южната границата на САЩ, за да не влизат мексикански мигранти, наричани от него изнасилвачи и престъпници.

За да се освободят от несправедливата финансова система, която поставя в неизгодно положение бедните, хората трябва да използват креативната си енергия, за да станат самите те предприемачи и да разпространят богатството сред повече граждани, каза Юнус.

Хората не са родени, за да търсят работа – те са предприемачи по природа“, каза той, добавяйки, че компаниите, които са по-силно фокусирани върху това да правят обществено добро, отколкото да генерират максимална печалба, могат да помогнат да се коригира икономическото и половото неравенство.

Ако богатството се насочи към милиарди хора, то няма да се разпредели към единия процент богати и няма да е лесно концентрирането на цялото благосъстояние само в няколко ръце“, каза той.

76-годишният Юнус революционизира финансирането на най-бедните, когато започна да предоставя микрокредити на селяни от Бангладеш на пазарни лихвени проценти и без обезпечение, с което им помага да избягат от определяната от него като „робска“ връзка с кредитните акули.

Само Grameen Bank, основана от Юнус, е заела пари на 8,8 млн. души в Бангладеш от създаването си преди 40 години. Моделът ѝ на разпространяване на микрозаеми на хора, основно на жени, се наложи по целия свят.

Въпреки глобалния успех на микрофинансирането има опасения, че лихвените проценти по заемите от до 20% са високи.

Юнус обаче казва, че лихвените проценти все пак са по-ниски от местните лихви в развиващите се страни или от нивата от поне 300%, които може да бъдат наложени от кредитните акули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
scott
преди 7 години
Юлиус,юлиус.....ТОТАЛЕН ПОПУЛИСТ И ЛЪЖЕЦ ТЪКЪВ!Компютрите и банковата технологиа са направили пътя на търговеца стагниран, етажиран и безпереспективен. Още щом вуезеш в некоя банка за КРЕДИТ и си загубил. Се ено да вуезеш кат муха в паяжина и да се надяваш да източиш кръвта на паяка! ПФУ! ЕДИНСТВЕНИТЕ ПИЧЕЛИВШИ ОТ КРИДТ СИСТЪМ СА ТЕЗ, КОИТО МИКСИРАТ: малко кредити, малко насилие,малко кражби и сме на жус. Ама затва - пътя на воина. ТОВА СЕ НАЛАГА В СЪВРЕМЕНИА СВЕТ. ТИ СИ ТАРИКАТ И ИСКАШ ДА ТИ ПЛАЩАМ ДО 3000 ГОДИНА? Земи тоз куршум. Това е, което ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
ss_sgp
преди 7 години
Точно така, истирията е като спирала. Повтаря се, но винаги има и разлики. И революциите не са кой-знае каква алтернатива, покрай богатите на гилотината избитите бедни нямат чет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
да после гърми богатите отиват на гилотината има обесени по улизите следващите взимат властта докато не се улеят и те и така нататаък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ss_sgp
преди 7 години
Това с 'богатството' е било така откакто свят светува. Винаги разпределението е било пирамида, на върха са шепа хора -> робовладелство, феодализъм, капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още