IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Величко Апостолов за IPO-то на Нео Лондон: Доволен съм от случващото се

Компанията разширява обхвата на инвестициите си към имотния сектор и в други европейски страни, освен Великобритания

15:11 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Доволен съм от случващото се. Успешното IPO показва, че пазарът има интерес“. Така коментира пред Investor.bg новината за успешното IPO на Нео Лондон Капитал Величко Апостолов, главен изпълнителен директор на Ен Ейч Си Ай ЕАД.

В четвъртък приключи успешно първичното публично предлагане на Нео Лондон Капитал АД, като бяха записани 99 450 акции при емисионната цена от 100 лв. за брой, за общо 9,945 млн. лв., надминавайки минимума за успех, който беше записването на 10 000 акции или 1 млн. лв.

Това е вторият опит на Нео Лондон да увеличи капитала си през борсата, след като първото IPO на дружеството, започнало на 18 ноември 2015 г., приключи без успех. 

През юли в разговор с Investor по повод одобрения за втори път от Комисията за финансов надзор (КФН) проспект, Величко Апостолов обясни, че плановете за инвестиции в британската столица могат да се променят заради решението на кралството да напусне Европейския съюз.

Няколко месеца по-късно според Апостолов апокалиптичната картина за имотния сектор в Англия под влиянието на Brexit не се случва. Даже напротив, според него „към настоящия момент се наблюдава ръст на имотния пазар“.

“Brexit успокои пазара и дори даде възможност на инвеститорите да погледнат и към други места в Европа“, заяви той, като допълни, че Нео Лондон Капитал е разширил обхвата на плановете си за инвестиции в Европа.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
 Като конкретни градове той посочи Париж и Берлин, обяснявайки, че особено Германия в момента е  изключително атрактивен пазар за инвестиции.

Апостолов подчерта, че обект на инвестициите на Нео Лондон са проекти в хода на строителството им, а не готови обекти, като допълни, че компанията ще се придържа към посочените планове в проспекта си. „От юли насам и други държави се отвориха към такива продукти“, допълни още той.

По думите му  в България няма големи проекти, заради това че основният източник на средства е банковият пазар, който той определи като „крайно недостатъчен“ за развитието на компаниите.

„Капиталовият пазар дава възможност на бизнеса по-бавно, но по-обмислено да разширят бизнеса си и да създадат по-добър продукт, с който да привличат инвеститори“, заяви Апостолов. 

Първоначално дружеството искаше да набере между 12 млн. и 40 млн. лв. през борсата, с които да инвестира в четири жилищни проекта в британската столица Лондон. Но по време на подписката, на която инвеститорите можеха да запишат от 120 хил. до 400 хил. акции с номинална и емисионна стойност 100 лв. всяка, в крайна сметка не е записаха нито една акция.

Първичното предлагане започна на 18 ноември 2015 г., след като Комисията за финансов надзор одобри проспекта още през лятото на 2015 г. Датата, на която приключи процедурата, беше 19 февруари 2016 г., след като в средата на декември беше удължена с 60 дни. Освен това бе намален и прагът за успех на емисията до 30% от предложените акции. През февруари дружеството обяви, че опитът за IPO е неуспешен

Свързани компании:

Нео Лондон Капитал АД(178A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още