IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началникът на отбраната генерал Константин Попов напуска военната служба

Военният министър не бил изненадан от решението

15:20 | 02.12.16 г. 1
<p>
	Константин Попов.<em> Снимка: БТА</em></p>

Константин Попов. Снимка: БТА

Началникът на отбраната генерал Константин Попов подаде рапорт за освобождаване от военна служба, съобщи Министерството на отбраната. Като мотив от министерството посочват придобито право на пенсия.

В съобщението се казва, че рапортът ще бъде разгледан според законно установените процедури.

По този повод военният министър Николай Ненчев каза пред журналисти, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на началника на отбраната, предаде БТА.

"Очаквах, бях в течение", коментира той преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което трябва да се реши как ще реагират реформаторите, ако получат мандат от президента за съставяне на правителство.
На въпрос дали ген. Попов си тръгва заради Румен Радев, Ненчев отговори утвърдително: "Да, заради Румен Радев".

Народни представители изразиха междувременно в парламента изненадата си от подадения рапорт, информира БТА.

„Изненадва ме, един достоен български офицер, компетентен“, заяви заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт). Той посочи, че не знае какви са причините за решението на генерала. Той определи Попов като "достоен български офицер, много грамотен, квалифициран, много добре запознат със състоянието и проблемите в армията". 

Вицеадмирал Пламен Манушев (ГЕРБ) заяви, че не е очаквал от ген. Попов такова нещо. „Не го приемам, той има отговорност към Българската армия“, заяви Манушев. Той посочи, че генералът не му е казал нищо, а са приятели. „Срамота е“, коментира вицеадмиралът.

„Неприемливи и неподходящи са мотивите и обясненията за оставката на началника на отбраната генерал Константин Попов“, заяви парламентарната група на БСП.

„Това е в случай, че под повърхността няма други причини за напускането му. Поведението му е несъвместимо с отговорностите на човек, заемащ най-високата като длъжност и звание позиция в Българската армия. Действията му са в разрез с неутралността, която трябва да съблюдава по закон един началник на отбраната“, казват социалистите в съобщение, изпратено до медиите.

„Не виждаме основания за тревога“, се казва в съобщението.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Началник на отбраната не бива да бъде ВВСар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още