IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда не работи, предупреди експерт

По-възрастното население трябва да се преквалифицира, според Надя Василева от Manpower Group

17:26 | 02.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България има много безработни и малко отворени позиции, но статистиката трудно измерва безработицата. Голяма част от населението се препитава извън страната. Има и много българи, които се издържат с пари, които им изпращат близки от чужбина. Трета група разчита на наеми. Пазарът на труда се задъхва отдавна заради трудността работодателите да намерят подходящите таланти. Това коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower Group, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Само 12% от безработните в България през второто тримесечие са си намерили работа през третото тримесечие, докато за ЕС тази цифра е средно 20%.

„В България има нефункциониращ пазар на труда и това е свързано с няколко факта. Демографската структура на България е една от най-неблагоприятните в Европа – много хора, които излизат да работят извън страната и малко, които влизат", посочи Василева.

Тя е категорична, че трябва да се вземат бързи мерки, за да се подготвят хората за очакванията на работодателите.

Единственото дългосрочно решение на проблемите с нефункциониращия трудов пазар в България, според управляващия директор на Manpower Group, е преквалификацията на по-възрастното население, с което пазарът разполага.

Тя е на мнение, че трябва да се сключат и междуправителствени договори за привличане на чуждестранни граждани от Азия, за да работят в страната за определен период от време.

По думите ѝ, ако България не привлече хора, „за да зареди икономиката отвън, ние дори не можем да привлечем инвеститори, които да отворят фабрики - те просто няма откъде да ги напълнят“.

„Това, което всеки трябва да приеме като приоритет, е кариерната сигурност. Хората трябва да могат да променят посоката и скоростта, с която искат да се развиват, за да са годни за наемане от различни работодатели за дълго време. Що се отнася до работодателите – тези, които просто консумират труд, без да развиват своите таланти, скоро ще имат проблем“, прогнозира Василева .

По думите ѝ демографската картина е необратима, затова трябва да се вземат сериозни мерки.

„Сривът е огромен и няма как да се оправи, ако всяка жена в България не започне да ражда по пет-шест деца, което няма как да се случи", смята Надя Василева.
 

Вижте повече от разговора във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
SA
преди 7 години
Какво става? Къде ми е 99% от мнението? Само *** ли вече могат да пишат под статиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
SA
преди 7 години
Тази госпожа или е ***, или умишлено си затваря очите за причината за липсата на работна ръка. Водещият се опита да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още