IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Мажоритарната система е опит за въвеждане на авторитарно управление

Проблемите не са в институциите, а в партиите, които задвижват тези институции, смята бившият служебен премиер

10:36 | 05.12.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Георги Близнашки. Кадър: <em>Телевизия Bulgaria on Air</em></p>

Георги Близнашки. Кадър: Телевизия Bulgaria on Air

Мажоритарни избори в два тура и абсолютно мнозинство са опит да се приключи с демократичната конституция и да се премине към авторитарно управление. Това смята бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право Георги Близнашки.

Пред телевизия Bulgaria On Air той посочи, че част от причините за резултата от референдума е "изхабяването на политическите партии".

"На хората им омръзнаха политическите сили, които наблюдават на политическия терен", каза той. Това е и част от причините за загубата на ГЕРБ на президентските избори, допълни Близнашки.

Според него с мажоритарната система се търсят опити за промяна на управлението от парламентарна към президентска република. 

Близнашки е категоричен, че България няма нужда от свикването на Велико народно събрание. "Проблемите не са в институциите, проблемите са в политическите партии, които задвижват тези институции, които им придават енергия и посока на движение", категоричен е той.

Парламентът е нежизнеспособен - има много задачи на дневен ред, дела започнати и незавършени, но няма политическа воля да се излъчи ново правителство, обясни още Близнашки. Според него при това положение на президента Росен Плевнелиев ще му се наложи да състави и трето служебно правителство в края на мандата си.

Според бившия служебен премиер Бойко Борисов е "изненадал всички с подадената оставка", но въпреки това не очаква разцепление в ГЕРБ. Министрите трудно се разделят с властта, каза още той, цитирайки отчетите за свършеното досега от администрацията.

Какво коментира проф. Георги Близнашки за президентските избори и възможностите за съставяне на ново правителство можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 7 години
българина не е политически активенхем не му харесва, хем смята че не е в него проблема, а го търси другаде/и проблема и решението/ , а е са у самия негоиска си и уикендите и кафетата и свободното време и спорта и ваканциите и т.н. но за политика едва намира време да гласува дори, иначе само пред телевизора и вестнка е политически активен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 7 години
прав е Близнашки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
QUANTUM
преди 7 години
Сума хора ядат от труда на хората и само съвети раздват...Единственото, което произвеждат е едно всяка сутрин...Като се събудя сутрин, казвам си, как ли ще се оправя днес без Близнашки. Хайде чупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
QUANTUM
преди 7 години
Както няколко пъти писах преди, като се появи вакум във властта започват да наизлизат едни и същи образи. Тоя Близнашки нали беше служебен премиер един път, хайде стига толкова... Да вземе да отслабне малко, че не се вижда врата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Miraka
преди 7 години
Политиците няма нужда да разсъждават, до какво би довела мажоритарната система. Тяхната работа е да приложат волята на народа, която беше доста категорична по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
stanislavr
преди 7 години
А иначе досега ни управляваше напълно демократична партия, в която всички гледаха Бащицата като верни кучета. Депутатите и напълно демократично гласуваха под строй или напускаха пленарната зала на НС. А той напълно демократично отнесе джипките на едно министерство и още по демократично нареди на НСО да ги върне обратно. За демократичният президент на дялата нация няма смисъл да говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Ами явно на хората им омръзна демокрацията. Имаше едно интервю на кмета на Ниш, май беше. Човекът каза, че заради 8 години демокрация не могат да добутат магистралата до границата с България. А ние за 25 години какво построихме?Ама ти Близнашки не се притеснявай, винаги ще има нужда от хора като теб, които да обясняват на нас глупавите кое до какво ще доведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още