IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Ниските лихви са знак за стабилност на икономиката

Ще дойде момент на по-висока инфлация с по-високи лихви, казва главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

10:06 | 06.12.16 г. 1
<p>
	УниКредит Булбанк получи приза на традиционния конкурс &ldquo;Годишни банкови награди&rdquo; на Асоциация Банка на годината. <em>Снимка: 30 ноември 2016 г.,&nbsp;УниКредит Булбанк&nbsp;</em></p>

УниКредит Булбанк получи приза на традиционния конкурс “Годишни банкови награди” на Асоциация Банка на годината. Снимка: 30 ноември 2016 г., УниКредит Булбанк 

Колкото са по-ниски лихвите по депозитите и по кредитите, толкова по-стабилна е средата. Това коментира в интервю за в. „24 часа“ главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Според него в момента стимулите за банкови консолидации са налице, а кога и как ще се случат конкретни сливания, предстои да видим.

Банкерът коментира, че по отношение на лихвите вървим към конвергенция на нивата им в развитите страни. „За създаването на ново богатство е важно лихвите по кредитите да са относително ниски“, казва той.

Левон Хампарцумян не очаква да се стигне до отрицателни лихви. Той обяснява, че където се прилага тази мярка, това е временно с цел да се стимулира кредитирането. Въпрос на икономически цикли - ще дойде момент, в който ще влезем и в по-висока инфлация и в по-високи лихви, смята той. 

Банкерът коментира, че секторът вече прилага европейската директива, според която  повече хора трябва да имат достъп до базови услуги.

На въпрос за ръст на банковите такси той казва: „Колкото по-качествена, по-достъпна и лесна е една услуга, толкова е по-скъпа. Давам пример от миналото - два пъти месечно се извиваха опашки пред касиерките в учреждения, работата спираше за половин ден, всеки броеше пари. Това беше безплатна услуга. Днес просто се превеждат пари по карта, има овърдрафт, има достъп 24 часа и 7 дни в седмицата. За да ги поддържаме, се искат информационни системи, зареждане на банкомати... Това струва пари и трябва някой да ги плати“.

Запитан защо още не сме в еврозоната той отговаря, че в страната няма структуриран и ясен дебат „колко бързо, кога и как“, а само недомлъвки и намерения.

„Без да съм директно отговорен за това, аз казвам - колкото по-бързо, толкова по-добре. Процесът на влизане е по-важен от резултата, защото него си го имаме - фиксираният курс на лева. Влизането предполага интеграция с развитата част от Европа, което не всички харесват. Не гражданите, а чиновници смятат, че процесът крие заплаха, но не я дефинират много ясно“, допълва той.

„Политиците усилено насаждат усещане за криза...Не искам да подценявам проблема, но той е много по-малък, отколкото се опитват да ни го обяснят“, допълва банкерът.

„Колкото по-бързо влезем в рационален режим на политически дискусии за решаване на реални проблеми в образованието, корупцията, бюрокрацията в администрацията и неработещата съдебна система, толкова по-добре. И дано хората разберат, че времето на спасителите е отминало - няма Крали Марко, няма Дядо Иван, който идва и свършва вместо нас работата ни“, коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още