IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от българите пазаруват онлайн всеки месец

Очаква се през празниците онлайн продажбите да нараснат с около 29% спрямо миналата година по това време, прогнозират от Visa

11:48 | 06.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

40% от българските потребители пазаруват онлайн по няколко пъти всеки месец. Спрямо 2015 г. това е със 7% повече, показва проучване на Visa, представено днес. Според данните все повече хора се доверяват на електронните разплащания.

От проучването става ясно още, че 20% от анкетираните биха отказали да направят покупка, ако търговецът не приема онлайн разплащания. Според Visa това се дължи на промяна на потребителските навици.

Най-често българските потребители предпочитат да пазаруват онлайн дрехи и обувки (64%), технологични продукти (39%) и книги (21%). Около 40% от анкетираните са заявили, че правят и резервациите си за почивка през глобалната мрежа.

От прочуването става ясно, че има определени групи стоки и услуги, за които хората предпочитат да плащат само онлайн. В тези категории попадат самолетните билети, почивките и ваучерите за различи козметични продукти и битови услуги. 

„Очаква се през празниците онлайн продажбите да нараснат с около 29% спрямо миналата година по това време. Тази Коледа един от всеки трима
българи ще избере електронните разплащания като начин за заплащане на коледните подаръци“, обясни Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

От данните на компанията става ясно още, че най-често хората пазаруват от електронни магазини (45%), големи международни търговци на дребно (20%) и уеб сайтове за колективно пазаруване (21%).

Най-важният критерий на купувачите при онлайн покупките е безплатната доставка (62%), следвана от разнообразните категории продукти (62%), отчитат от Visa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
QUANTUM
преди 7 години
Заглавието е подвеждащо. 40% от българите пазаруват онлайн, пък проучването обхваща само част от хората. Сигурно над 55 и до 18 са повече от половината българи, значи точната цифра е под 20%. Защо до 55?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още