IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неуспешната либерализация на енергийния пазар - благодатна почва за популизъм

При неуспех в тази област ще бъде повишено социалното недоволство, предупреди Богомил Николов от Активни потребители

13:31 | 06.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Неуспешната либерализация на електроенергийния пазар може да се окаже благодатна почва за популистки идеи, предупреди председателят на асоциация Активни потребители Богомил Николов по време на дискусия, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) и Асоциацията на енергийните агенции.

Николов посочи, че при неуспех в тази област ще бъде повишено неравенството и социалното недоволство, а това може да доведе дори до спад на подкрепата за ЕС, защото отварянето на пазара е политика на Общността. Очакваният от експерта ефект е и трайното задържане на иновациите в енергийния сектор и намаляването на конкурентоспособността на цялата икономика.

Заплахите пред либерализицията на електроенергийния пазар са свързани основно с частичното отваряне - тоест запазването на преференциалните договори и нормативните спирачки пред иновациите (например за т. нар. "умни" мрежи). За забавяне на либерализацията може да допринесат и административни трудности за смяната на доставчика, както и липсата на политика към енергийната бедност, предупреди още Николов.

За него правилният подход за борба с енергийната бедност е реализацията на спестявания, а не отпускане на парични помощи. 

Пълната либерализация на енергийния пазар - на електроенергията и на газа, е приоритет на отиващото си правителство. По-рано днес енергийният министър в оставка Теменужка Петкова призова за приемственост в областта на енергетиката, което ще е гаранция за продължаването на реформите в сектора.

Според анализите на "Активни потребители" има позитивни очаквания в обществото по отношение на отварянето на пазара и възможността за смяната на доставчик на електроенергия. Богомил Николов посочи още, че в момента производствените мощности у нас са три пъти повече над потреблението, което е благоприятен фактор за намаляване на цената на електроенергията.

Той каза още, че България може да се възползва от опита на другите европейски държави, в които процесите по отварянето на енергийния пазар са започнали (и приключили) отдавна. Въпрос на време е да се използва и иновативният потенциал, тоест да се внедрят новите технологии в енергетиката, убедени са в Активни потребители.

Експерти посочиха по време на дискусията, че соларните панели на покрива например ще намалят значително цената за потребителите - електроенергията ще се потребява на място и така ще бъдат спестени мрежовите услуги. Над половината от цената на тока всъщност са допълнителни надбавки - за зелена или кафява енергия, мрежови услуги, посочиха анализаторите. Лияна Аджарова от Асоциацията на енергийните агенции посочи, че трябва да бъдат правени инвестиции в малките централи, работещи с възобновяеми източници и спестявания.

"Нито една европейска държава не е постигнала либерализация без мерки за защита на потребителите", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той припомни действията на правителството за дефиниране на енергийната бедност през 2016 г. Съвместна група от експерти от енергийното и от социалното министерство, както и от Европейската комисия, е дала дефиниция на понятието и са определени критериите за определяне на уязвимите потребители - по възраст, доход и здравословно състояние. На базата на тези критерии беше определено, че 14% от домакинствата у нас са енергийно уязвими или това са 1,1 млн. души.

За защитата на тези домакинства бяха предложени няколко мерки (финансови и нефинансови), които ще бъдат временни - за срок от пет години, но след пълната либерализация на електроенергийния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още