IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп приписа заслугите за нова инвестиция на SoftBank в САЩ на себе си

Японската компания планира да инвестира 50 млрд. долара в страната и да създаде 50 хил. работни места

10:40 | 07.12.16 г.
<p>
	Доналд Тръмп и Масайоши Сон.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и Масайоши Сон. Снимка: архив Ройтерс

Японският милиардер и магнат Масайоши Сон обяви във вторник, че ще инвестира 50 млрд. долара в САЩ и ще създаде 50 хил. нови работни места – ход, който новоизбраният президент на страната Доналд Тръмп твърди, че е ясен резултат от избора му за държавен глава, предава Ройтерс.

Инвестицията поднови спекулациите, че американският телекомуникационен гигант Sprint, 82% от който са собственост на SoftBank Group на Масайоши Сон, води преговори за сливане с T-Mobile US. Подобни преговори имаше и в миналото, но те бяха потушени под натиска на регулаторите в САЩ.

Липсата на информация за инвестиционния план също предизвика съмнения дали обещанията за пари и работни места ще бъдат изпълнени, тъй като в момента Sprint съкращава служители, за да свие разходите си с над 2 млрд. долара тази година.

Действията на Тръмп след изборите са свързани с ангажирането с отделни компании, като същевременно той обръща гръб на по-големите търговски сделки.

Като цяло кампанията на Тръмп се фокусира срещу свръхрегулацията а бизнеса и се очаква той да бъде по-отворен към сливанията, отколкото предшественика му Барак Обама.

Инвестицията, обявена от Тръмп и Сон в лобито на Trump Tower в Манхатан, ще дойде от 100-милиардния инвестиционен фонд, който SoftBank създава заедно със Саудитска Арабия и други партньори, пише Wall Street Journal.

Масайоши Сон заяви пред репортери, че неговата компания ще създаде работни места, като инвестира в стартиращи компании в САЩ.  

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още