IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската централна банка опровергава опасенията за зависимост от политиците

Заради дефлацията и слабите инвестиции централната банка ще трябва да се съсредоточи или върху стабилизиране на цените, или върху постигането на ръст

16:41 | 07.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Полската централна банка се справя успешно с водената от нея монетарна политика, въпреки опасенията от несигурност след идването на власт на популистката партия "Право и справедливост". S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Полша и сега оценката за полския правителствен дълг е „стабилна“. Това означава, че според рейтинговата агенция независимостта на провежданата от институцията политика не е застрашена, предава Bloomberg.

“Пазарното доверие в способността на гуверньора на централната банка Адам Глапински да провежда съвместна, но и независима политика, е високо“, коментира икономистът от Nomura International Plc. Питър Атард Монталто. Той смята, че ситуацията в Полша е много по-добра, отколкото се очакваше от пазара.

Въпреки че гуверньорът на институцията е свързан с управляващата партия, банката се справя успешно с водената от нея политика, поддържайки стабилен лихвен процент и то при наличие на рекордна дефлация и забавен икономически растеж. Десетчленният състав на Съвета за монетарна политика на банката ще успее да задържи основния лихвен процент на равнище 1,5%.

Независимостта на централните банки по цял свят е поставена под съмнение, тъй като политици от различни държави започнаха да търсят начин как да оказват натиск върху политиките на централните банки на страните си, посочва информационната агенция. От Международния валутен фонд (МВФ) предупреждават, че растящият популизъм, в комбинация с недоверието към капитализма като система и опита да се води протекционистична политика, представляват големи заплахи за глобалната икономика.

Благодарение на добре премерената си политика полските ръководители успяха да предотвратят така желаното от някои разхлабване на монетарната политика и ускорено печатане на пари с цел стимулиране на бюджета.

Въпреки че от управляващата партия „Право и справедливост“ обещаха, че ще подкрепят провеждането на разхлабена монетарна политика, за да се стимулира икономическия растеж, да се намали равнището на безработица и да се стимулират заплатите, Глапински успя да отстои провеждането на трезва политика, подчертава Bloomberg.

Полските активи пострадаха сериозно от понижаването на рейтинга от страна на S&P заради опасения на агенцията, че правителствената политика заплашва свободата на ключови институции, включително Конституционния съд, централната банка и публичните медии. Полската злота беше втората най-зле представяща се на пазара валута от Централна и Източна Европа, която отбеляза спад от 4,5% спрямо еврото.

Полската централна банка ще трябва обаче да се справи с много проблеми. След Гърция Полша е страната с най-високото равнище на дефлация в ЕС, а парелелно с това се наблядава и забавяне на растежа на БВП. За последното тримесечие той е  под 3% за първи път от 2013 г. насам.

Според експерта от Societe Generale SA в Женева Ярослав Янецки през следващите месеци Полша ще се сблъска с висока инфлация и нисък ръст на инвестициите. Това значи че централната банка ще трябва да се съсредоточи или върху стабилизиране на цените, или върху постигането на ръст на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още