IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умело замаскиран риск ли е инвестирането в дългосрочен държавен дълг?

Облигациите ще бъдат особено уязвими на промените в лихвената политика

17:09 | 07.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

В свят, в който пазарните сигнали са объркани, централните банки – изключително зависими от макроикономическите индикатори, реформите, спестяванията и инвестициите със собствен капитал – оставени на заден план, а икономиките толкова крехки пред непредвидими събития, интересно е да се върнем към основите и анализираме през погледа на икономическите закони и принципи същността и значението на дълговите инструменти, в частност държавния дълг, емитиран от правителствата.

Последни развития на облигационния пазар

Миналата седмица станахме свидетели на сериозни разпродажби на облигационния пазар, като се породиха опасения, че наближава краят на бичия пазар на облигации. Индексът, който следи възръщаемостта от глобални облигации Bloomberg Barclays Global Aggregate Total Return Index, отчете спад от 4% за ноември, което е най-големият срив на показателя от създаването му през 1990 насам.

В същото време доходността по държавните ДЦК (да вземем например 10-годишните ценни книжа на САЩ) се повишава до най-високите си нива от началото на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Определено да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още