IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара обвинява ПКК за атентатите в Истанбул

Причина за поредния атентат в южната ни съседка е фактът, че през последните години Турция води битки на много фронтове, смята експерт

15:33 | 11.12.16 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че предварителните данни от следствието сочат Кюрдската работническа партия ПКК, която е обявена за извън закона като терористична групировка, за организатор на двойния бомбен атентат в Истанбул, предава кореспондент на БНР в южната ни съседка.

Арестувани са 10 души, заподозрени за експлозиите. Шестима прокурори разследват терористичните актове, които снощи разтърсиха мегаполиса и цяла Турция.

В Турция днес бе обявен общонационален траур в цялата страна и в Севернокипърската турска република. Турският президент Реджеп Тайп Ердоган е в Истанбул, след като отмени планираното си посещение в Казахстан.

За турското правителство е по-изгодно да обвини Кюрдската работническа партия за атентата на стадион „Бешикташ“. Това заяви проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус.

„Това е пореден 6-ти или 7-ми голям атентат на територията на Турция през последните година и половина - две. Ако вземем, да речем, като нещо като вододел атентатът в Суруч преди малко повече от две години, оттогава имаме една цикличност, на всеки два или три месеца имаме по нещо изключително сериозно. Имаме и една определена диверсификация на терористичните субекти, които реализират тези атентати”, каза още проф. Чуков.

По думите му турският президент Ердоган се опитва да генерализира всички неприятели, маркирани от турското правителство. „В момента се очертава една атмосфера, която очевидно ще породи много силни размисли от страна на турското правителство коя терористична организация да изпъкне начело и да обере отговорността за този атентат“, коментира проф. Чуков.

Според него за турското правителство е по-удобно да посочи Кюрдската работническа партия, тъй като това би бил вътрешен тероризъм, който би мобилизирал потенциалните привърженици на Министерски съвет. „Това е една антикюрдска основа. Докато, ако беше Ислямска държава това в никакъв случай не би било действало в същата посока и със същата сила“, каза още проф. Чуков.  

Фактът, че цел на атентата снощи в Истанбул са полицаи говори, че най-вероятно зад него стои ПКК. Това обяви по bTV бившият ни консул в Истанбул Александър Велев. Фактът, че атентаторите са изчакали да приключи футболната срещата и не са загинали много цивилни граждани сочи, че това е търсен ефект, допълни бившият ни консул в Истанбул.

Според него причина за поредния атентат в южната ни съседка е фактът, че през последните години Турция води битки на много фронтове.

Кола бомба избухна близо до автобус на полицията в 22,29 ч. местно време пред стадиона на футболния отбор "Бешикташ", който току-що приключил мача си с "Бурсаспор", а след 45 секунди атентатор камикадзе се самовзриви сред група полицаи в съседния парк Мачка. 

По последни данни убитите са 38, ранените над 160, като 30 от жертвите са полицаи.

Няма данни за пострадали български граждани.

Все още никой не е поел отговорността за взривовете.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Първо на Ердоган му спретнаха цветна революция,после пробваха с воененпреврат,сега го мъчат с атентати и гражданска война в Диарбекир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Турция е нарочена за жертва на Арабската пролет и отръвка няма.Такиваатентати с много жертви тепърва ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Причина за поредния атентат в южната ни съседка е фактът, че през последните години Турция води битки на много фронтове, смята експерт-------------------------------------------------------------------------------експерта не лъже ве, турчина като се завъртя на изток и изтепа умерените брадати жихадистки опозиции, а тва си беха обучени кадри главорези в Турция, т.е. пари хвърлени на вятъра от Камилите и Западот, нормално е да гръмне нещо в Истамбул, но още малко и нема да гърми нищо повече кат изтепа и останалите и им затворят кранчето на истинските Западни терористи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още