IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се компенсират губещите от глобализацията?

Според експерт ако икономистите не успеят да измислят рационален отговор на революционните политически промени, последиците биха били катастрофални

08:25 | 14.12.16 г. 15
<p>
	<em>снимка: Арихв, Ройтерс</em></p>

снимка: Арихв, Ройтерс

Възходът на политическия популизъм през 2016 г. принуждава макроикономистите да преосмислят вижданията си за причините зад този феномен, които обикновено се свързват с глобализацията и технологиите, пише икономистът Гавин Дейвис от Financial Times.

Ако икономистите не успеят да измислят рационален отговор на революционните политически промени, то последиците биха били катастрофални. За съжаление, въпреки че започва да се обръща все по-голямо внимание на проблема с популизма, то икономически обоснованите и политически правилни решения са все още в зародиш, смята Дейвис.

Доскоро отношението на икономистите към глобализацията бе съвсем еднозначно. Свободната търговия се възприемаше като инструмента, чрез който се увеличава производителността и икономическото благоденствие, както в развитите, така също и в развиващите се държави. 

Поради това се смята, че всички препятствия пред международното движение на стоки и капитали трябва да бъдат премахвани. Въпреки че се знаеше, че би имало губещи от свободната търговия в развитите страни, то се считаше, че негативните ефекти от глобализацията са малко и временни, а ползите от нея са много и постоянни, пише Дейвис.

Политическите катаклизми през 2016 г. карат икономистите да се замислят. Окончателният вид на това, което наричаме „популизъм“ все още не е ясен. Изглежда, че той няма да съвпада напълно с традиционния десен (ляв или либерален) спектър, смята икономистът.

Изглежда, че съществуват някои общи неща в популизма в различните държави по света. Такива са възраждането на икономическия национализъм и противопоставянето на интернационализма и глобализацията. Тъй като „елитите“ са възприети като най-големите печеливши от процесите на глобализиране в развитите държави, то сред идеите на популизма присъстват още и анти-елитизъм и отхвърляне на идеите на „експертите“. Последното би прераснало в анти-рационализъм, което със сигурност би довело до катастрофални последствия в дългосрочен аспект, предупреждава Дейвис.

Икономистите осъзнават тези опасности и се стремят да създадат нов консенсус. Почти няма промяна в схващането, че свободната търговия и глобализацията оказват положителен ефект върху икономическото развитие и обществото. Това, което се променя във възгледите на икономистите, е, че губещите от тези процеси биха били значително повече, отколкото се смяташе преди и че те биха били с много по-сериозни политически последици.

Според новия консенсус постигнатото благодарение на глобализацията може да бъде отстоявано и разширено само ако губещите бъдат подобаващо компенсирани. В противен случай губещите биха оказали сериозно влияние върху водените от правителствата политики, въпреки че печелившите от глобализацията се явяват мнозинство, смята още авторът.

Ако компенсиращите принципи сякаш изглеждат достатъчно ясни, то сложността в тяхното прилагане е голяма. Дейвис припомня думи на Джаред Бернстайн, според когото на "Американския ръждив пояс"(бел. ред. - регион от САЩ, пострадал от деиндустриализацията на страната заради местенето на определени предприятия зад граница) трябва да се помогне, но не е ясно как трябва да стане това. Също така не е лесно да се предвиди дали би имал политически или икономически консенсус, който да подкрепя някои от най-ясните мерки, които може да се приложат и които биха довели до видими промени.

Авторът на анализа смята, че най-големите печеливши от процесите на глобализация могат да бъдат разделени на 2 групи. Първата е тази на неквалифицираните работници от развиващия се свят, а втората – на богатите хора от развитите държави. Най-големите губещи са индустриалните работници от развитите страни. Най-прякото „решение“ на тези проблеми би било създаването на мерки, които биха предотвратили промените в преразпределението на доходите, както на глобално, така също и на локално равнище.

Това е една от причините, поради която новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се стреми да създаде протекционистични мерки за вноса от Мексико и Китай, тъй като тези две държави представляват най-големият риск за сектора на производство на САЩ. Най-вероятно обаче тарифите върху определени вносни стоки от тези 2 държави биха довели до преместване на производството към други страни, а не до задържането му в САЩ, смята Дейвис.

Освен това, опитът за ограничаване на вноса на определени стоки би довел до покачване на техните цени, би се отразил негативно на индустрията, тъй като важни за нея компоненти също биха поскъпнали и би довело до продуктова криза. Това би оказало негативно отражение и върху доходите на неквалифицираните работници в развиващия се свят, които и сега не са високи. Това може и да не доведе до политическо напрежение, но има реална опасност от това, изразява мнение авторът на анализа.

Дали би било подходящо губещите да бъдат компенсирани от големите печеливши от развития свят? Такъв подход би бил в съответствие с принципите на справедливостта, тъй като би предотвратило негативните икономически процеси , причинени от свободната търговия.

Това обаче е в противоречие с основни принципи на преразпределението на доходите от този тип. Трудно е да се определи кои хора са понесли загуби заради глобализацията и кои заради други фактори, включително резултат от собствените им действия. Това би оказало негативно влияние върху инициативите по поемане на рискове и стремежа за растеж.

Принципът на компенсиране при загуба вече съществува при различните данъчни и осигурителни системи и се счита, че той е оптимално развит. Защо този нов вид източник на загуба заслужава нови и по-големи форми на компенсация в сравнение с тези, които бяха прилагани преди за икономически шокове, като например рецесия?

Един от възможните отговори на този въпрос е, че съществува тенденция губещите от глобализацията да са съсредоточени в отделни региони като например „Американския ръждив пояс“ и Северна Англия. За живеещите в тези райони е много трудно да се постигне икономическо възстановяване. На подобни региони може да се помогне чрез използване на система на регионално преразпределение, при която печелещите от глобализация райони, като например щатите, разположени по океанското крайбрежие на САЩ и Лондон, преразпределят доходите си, насочвайки ги към засегнатите от глобализацията региони. Подобно нещо бе направено след Обединението на ГДР и ФРГ, когато започна преразпределение на доходи на регионален принцип, припомня още авторът.

Има ли повод за притеснение? Според Дейвис отговорът на този въпрос е "не", но той счита, че трябва да сме подготвени за множество трудности и за опасности (които са изцяло пренебрегнати от Тръмп) от растящи надежди в засегнатите региони.

Според автора вече има постигнат прогрес. Лоурънс Съмърс призовава за „отговорен национализъм“. Главният икономист на МВФ Маврис Обстфелд е създал дълъг списък с подходящи мерки, включително програми за преквалифициране на безработните, инвестиране в регионална инфраструктура и други.

Обстфелд призовава за „батутни“ политики, които да са „трамплин“ към нови икономически дейности. Подобни мерки не са чужди на либералите, с възгледи близки до тези на Обама. Същевременно републиканците в САЩ и консерваторите във Великобритания явно са решили да поемат по друг път. Прилагането на либерални икономически решения, колкото и да се нравят те на МВФ, е възпрепятствано от настоящите световни политици, смята Дейвис.

Авторът припомня, че само допреди 12 месеца никой не е можел да предвиди Brexit и изборната победа на Доналд Тръмп. Политиката се променя бързо и икономистите трябва да се приспособят към нея. Отговорът на въпроса как да бъдат компенсирани губещите от глобализацията изглежда ще става все по-важен в бъдеще.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
panther
преди 7 години
Статията Е за чова че ИМА нужда от помощ за бедните райони в САЩ. Ти коя статия четеш? Средната класа на запад, явно е на различно мнение от теб и това си пролича на изборите в САЩ и на референдума в вб. Българските райони няма да ги засягам - България като цяло е по-скоро печеливша от глобализацията (леко печеливша), щото ни докараха до нивата на бедна развиваща се държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
губят мързеливите само, ама те губят по всяко време. Глобализацията е добра за всички. Да не би средната класа на Запад преди 90-та да беше по добре от сега, когато ние бяхме затворени, еми не беше ... по голям пазар, по ниски цени ... от по ниски цени печелят всички!!! Щото хубаво плачете тук, ама после да не пуснете и статия как следващата година имало нужда от незнам си колко милиарда за помощи към бедните райони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Съотношението производителност / цена на труда трябва да е най-високо всъщност, а това в повечето случай се получава при ниска цена на труда (има и изключения но в повечето случаи е така). Долу не съм се замислил как точно съм написал отношението, но мисля че идеята е ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
panther
преди 7 години
В Западна Европа още не се е усетила средната класа в какво я забъркват, заради лакомията на една шепа хора.Но поради няколко допълнителни лоши решения на т.нар. политически "елит" и там взеха да се сгъстяват облаците.Много пъти съм казвал, че държава от малка олигархия и огромно количество бедни докарани на ръба не стига до нищо добро.Простото и вече приложено решение са фууд стампс и опростачване на населението.Второто обичайно решение се пробваха да го прекарат в Украйна, ама там путин леко поддържа огъня, но отказва да им захапе примамката, колкото и да го дразнят.Съсипаха Северна Африка и половината близък изток без съществен успех.Дано да се размине, щото на мен лично не ми се мре. Да видим какво ще измислят тинк танковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Има много просто обяснение на основните ефекти от глобализацията.Основния ефект от глобализацията е, че производството се насочва там където съотношението производителност / цена на труда е най-ниско. Много често и материалите на същото място са най-ниски. Ако практически няма материали и начални инвестиции е още по-очевидно това (ИТ аутсорсинг бизнеса).От това като цяло печелят всички работници в разввиващите се страни, защото там доходите се приближават полека до тези в развитите (при равни умения).Също така печелят банкери и капиталисти - те по принцип печелят винаги, а при спад на цената на труда нормално да печелят повече.Кой губи? Губи средната класа в развитите страни, защото губи и заплати и работни места заради конкуренцията на работници от развиващите се страни.И колкото по-дясна е политиката на страната - толкова по-силно се усещат тези ефекти. Така че съвсем закономерно първите "отговори" на средната класа дойдоха в САЩ и Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Ти май не аресваш глобализацията , а ...ша та заключат кат терорист !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 5
pinoccio
преди 7 години
"Авторът на анализа смята, че най-големите печеливши от процесите на глобализация могат да бъдат разделени на 2 групи. Първата е тази на неквалифицираните работници от развиващия се свят, а втората на богатите хора от развитите държави." Ето го отговора - никой в развития свят не е доволен освен богатите, които са 0,01%. Как могат да бъдат компенсирани всички тези хора, целият този , див някога, Запад, а днес - окошарен в моловете? Никак, освен ако не им пуснат "Хабиби" на Азис и да измрат всичките вкупом от кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
V.At.
преди 7 години
Прав си. Като доктрина е за да могат по-развитите да обират каймака на по-слабо развитите. По същата причина е измислен и аутсорсинга /ишлеме/. Но китайците, а и не само те, взеха да копират, да се учат и нещата се пообърнаха. Щеше да е добре и ние да правим така. А иначе статията си е "гледане на боб". Една врачка гледа на боб и обещава красив, богат мъж на старата мома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 години
прав си, но статията си остава слаба :):) иначе интернета си е *** и няма смисъл да му обясняваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Internet
преди 7 години
Говоря за глобализма като доктрина, като теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още