IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири причини защо ситуацията с долара този път е различна

Редица банки прогнозират по-скъпа валута през 2017 г., а зелените пари неотдавна достигнаха най-силното си ниво от 2003 г.

10:45 | 13.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малко преди решението на Федералния резерв на САЩ за паричната политика на дневен ред отново е поскъпващият долар. Редица банки прогнозират по-скъпа валута през 2017 г., а зелените пари неотдавна достигнаха най-силното си ниво от 2003 г. Миналата година по това време също имаше прогнози за по-скъп долар през 2016 г., но апетитът за риск се влоши през първото тримесечие.

„Индексът S&P 500 се понижи с 8% през първите 12 борсови сесии на 2016 г., като доходностите по държавните облигации, китайският юан и петролът се надпреварваха кой ще запише по-голям спад“, припомня Андрю Шийтс, високопоставен стратег в инвестиционната банка Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

На въпрос дали историята няма да се повтори, той отговаря с една от най-страшните фрази във финансовия сектор: „Този път е различно“. Според Шийтс причините са четири:

1. Промишлеността се завръща

По думите му американската и редица глобални икономики работят на по-високи обороти. В края на 2015 г. промишлеността в САЩ беше в рецесия, но през ноември тази година индексът на Института за управление на предлагането (ISM), който измерва бизнес активността в сектора, достигна 53 пункта – най-високата стойност тази година.

Освен това складовата наличност в САЩ се понижи и изглежда, че глобалната търговия се възстановява, макар че това развитие е заплашено от новата администрация в САЩ начело с Доналд Тръмп.

2. Безработицата е близо до целта

„И безработицата, и подадените молби за помощи при безработица са на по-ниско ниво днес, отколкото бяха миналата година и числата се движат в по-добра посока“, казва Шийтс. 

Делът на безработицата в САЩ се движеше и в двете посоки през годината, но през ноември записа рязък спад до 4,6%. Така че по-широкият измерител на безработицата, който включва и служителите на намалено работно време не по тяхно желание, се оказва по-добър показател за подобренията на трудовия пазар. Този индекс (U6) оставаше без промяна през последните няколко месеца на 2015 г., а в последните два доклада отчита значително подобрение.

3. Очаква се по-висока инфлация

Очакванията за инфлацията на пазарите се повишават заради по-високите цени на суровините и заради прогнозите за повече фискални стимули при управлението на Тръмп. Надеждите, че повече петролни производители ще спазват споразумението за понижаване на добива (които в момента насърчават цените на черното злато) също може да окажат подкрепа на очакванията за инфлацията.

Макар че скокът в доходността на облигациите прикова вниманието на инвеститорите, ръстът в очакванията за инфлацията предполага, че реалните лихвени проценти са се повишили с много по-малко, отколкото номиналните доходности по държавните облигации. Според Шийтс това означава, че ръстът в лихвените проценти все още не е достигнал стойността, която би ударила реалната икономическа активност или която би намалила апетита за рискови инвестиции.

„Реалните доходности днес са с около 25 базисни пункта по-ниски, отколкото бяха в края на 2015 г., така че все още има известна свобода на действие, преди покачването на доходностите да стане дестабилизиращо за пазара“, смята анализаторът.

4. Фед ще действа бавно

Налице са доказателства, че глобалният ръст се стабилизира и че икономиката на САЩ се подобрява, което стои в основата на мандата на Фед и е ключово за продължението на гъвкавите финансови условия.

„Въпреки това пазарите очакват Фед да действа по-бавно през следващите 12 месеца, отколкото очакваха в края на 2015 г.“, посочва Шийтс. „Заради по-ниските очаквания е по-вероятно Фед да ги оправдае или да ги надмине, което ще подкрепи долара“, допълва той.

Morgan Stanley прогнозира шест повишения на лихвените проценти в САЩ от днес до края на 2018 г., което е в унисон с последните очаквания на самата централна банка, но е над очакванията на пазарите на овърнайт индекс суапове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
The four most expensive words in the English language are This time its different."Sir John Templeton
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
kloynat
преди 7 години
запо4наха да се спускат совалките от кораба маика фед опипване на по4вата за рестарт на лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още