IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василев: България е твърде пасивна в преговорите за еврозоната

С присъединяването на страната към валутния съюз банковата система ще има още един гарант за контрола и стабилността на банките

17:06 | 12.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixbay</em></p>

Снимка: Pixbay

България е меко казано пасивна по отношение на присъединяването си към еврозоната. Сега сме много по-назад по отношение на преговорите, отколкото през 2005 г. Имаше цели периоди, в които това не беше приоритет и считам, че загубихме много. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на така наречената „чакалня“ за влизане в еврозоната - ERM II, Василев е категоричен, че България може да бъде приета във валутния механизъм, тъй като отговаряме на всички изисквания.

„През 2005 г. можехме да влезем в чакалнята и по-късно да се присъединим към евроозната, но имахме проблеми с високата инфлация. Само че не само ние се борехме с това. И други държави страдаха от покачване на цените. През следващите години влизането в еврозоната не беше приоритет“, обясни Василев.

Според него проблемите не са финансово-икономически, а по-скоро са политически и се коренят в това дали валутният съюз ни иска или не. „Сега ситуацията е такава, че никой не бърза да приема България и Румъния нито в Шенген, нито в еврозоната. Има и нещо друго – то касае банковия надзор. Нека помислим например защо определени банкови кръгове са толкова пасивни относно инициирането на преговори. От какво се притесняват, нали са добре капитализирани“, добави бившият министър на икономиката. 

Според него за доброто на банковата система е важно България час по-скоро да се присъедини към еврозоната, защото така ще има още един гарант за контрола и стабилността на банките. Той изрази предположение, че ако бяхме част от валутния съюз, кризата с КТБ нямаше да се случи. 

Василев бе категоричен, че влизането в еврозоната няма да доведе до по-висока инфлация. Тези митове трябва да се премахнат веднъж и завинаги. „Няма държава, която да е приета в еврозоната и цените да са се повишили, че даже и двойно, както се твърди. Цените на компютри и други технологии през годините значително намаляват, именно заради липсата на трансакционни разходи и нисък валутен риск“, обясни експертът.

По думите му, aко еврозоната има някакви проблеми, то те не са свързани с Източна Европа изобщо. „Проблемите от край време са в Гърция, Италия, други южни държави и в по-малка степен Белгия", каза още той, допълвайки, че те не бива да са спирачка пред намеренията ни да приемем еврото.

Според икономиста най-големият риск за България в краткосрочен план е да няма стабилни правителства, а в дългосрочен - външната нестабилност. По думите му най-големият проблем за икономиката ни продължава да бъде съдебната система.

Няма никакви причини и доводи България да мисли да излиза от валутния борд, категоричен е Василев. „Спомнете си къде бяхме преди 20 г. и колко неща успяхме да направим именно благодарение на валутния борд. Стабилността му не трябва да бъде подценявана и той трябва да продължи да бъде в сила до влизането ни във валутния съюз“, обясни той. 

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Тоя малък мошеник такъв голям шамар заслужава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още