IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Япония - шансът на ЕС да се обърне срещу протекционизма

Европейският съюз и Япония изразиха желание да приключат 4-годишните преговори за сделка за свободна търговия още този месец

19:21 | 12.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Европа скоро ще изпробва меката си сила в един свят на все по-твърда сила, коментира Bloomberg.

Европейският съюз тази седмица ще сондира позицията на Япония за перспективата за пробив в разговорите им за свободна търговия. Така съюзът ще се опита да се противопостави на протекционистките склонности на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и да покаже, че влиянието на блока към отваряне на пазара все още съществува и се развива.

Мауро Петриконе, главният преговарящ на ЕС, който наскоро спаси канадската сделка, почти провалила се заради малък противопоставящ се регион в Белгия, ще отпътува за Токио в понеделник, за да прецени дали двете страни могат да завършват почти 4 години търговски преговори още този месец.

„Това е начин и за двете страни да покажем, че отворените пазари с добри търговски споразумения все още си заслужават“, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом от Брюксел миналата седмица. „Не трябва да се поддаваме на протекционистките сигнали, които звучат в някои страни“.

Европа и Япония целят споразумение за разширяване на годишния си обмен на стоки за над 100 млрд. евро и трансакции за 40 млрд. евро в сектора на услугите. Япония е вторият по големина търговски партньор на ЕС в Азия след Китай. Търговска сделка между Брюксел и Токио следва вече сключените споразумения с Южна Корея, Сингапур, Виетнам и Канада.

Отдавна прикрити в сенките на търговските разговори на ЕС със САЩ, преговорите с Япония са основен приоритет за Европа, за да запази търговското си влияние след победата на Тръмп.

Малмстрьом заяви, че критиките от Тръмп по време на кампанията му по сделките за свободна търговия сигнализират, че планираното Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) ще бъде сложено „във фризера“, когато той поеме поста през февруари.

Тя каза още, че тъй като Транстихоокеанското партньорство (ТТП/TPP) – страни по които са и Япония, и САЩ – е изправено пред същата съдба, японското правителство на премиера Шинзо Абе показва по-голяма политическа воля да се постигне споразумение с Европа.

„Разочарованието, което много страни усещат заради това, че ТРР няма да се случи, поне не скоро, разбира се накара много от нас да преосмислим известна част от търговските ни стратегии“, каза Малмстрьом. „Това доведе до по-близък контакт между нас и Япония“.

Абе каза на 9 декември, че „иска най-добрия резултат от гледна точка на националния интерес“ и запазва отворена възможността за напредък с ЕС този месец. „Правителството ще направи всичко възможно, за да достигне до споразумение по широка рамка за тези преговори до края на годината“, каза Абе пред японския парламент.

В преговорите ЕС настоява Япония да премахне митата по европейски стоки като шоколад, макаронени изделия, доматена паста и сирене, да намали нетарифните пречки за автомобилите и да отвори обществените поръчки в железопътния сектор.

В замяна ЕС планира да преустанови 10-процентното мито върху японски автомобили и да облекчи достъпа до Европа за японски висши мениджъри. Блокът каза още, че ще се въздържи от искането за безмитен достъп до японския пазар за „чувствителни“ земеделски стоки като ориз, телешко и свинско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 6
ratten
преди 7 години
добро е за определени производители, момче.но ти продължавай да си мислиш, че нещо се прави защото е в интерес на потребителите ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 7 години
Всяко споразумение за свободна търговия е добре за потребителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още