IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit планира мащабно преструктуриране, за да повиши капитала си

Италианската банка иска да привлече 13 млрд. евро чрез емитиране на права и планира съкращаване на 6500 работни места

11:33 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата италианска банка UniCredit планира да привлече 13 млрд. евро чрез емитиране на права, да продаде лошите си заеми и да намали разходите в процеса на най-голямото си преструктуриране с цел повишаване на капиталовите нива и рентабилността, съобщава Bloomberg.

Банката таргетира 4,7 млрд. евро нетна печалба за 2019 г. с възвръщаемост върху материалните активи от над 9%, заяви базираната в Милано компания в изявление от вторник. Като част от тригодишна стратегия банката планира да съкрати 6500 работни места, стремейки се към годишни икономии на разходите за 1,7 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Жан Пир Мустие през юли пое ръководството на кредитора, натоварен с нарастващата купчина лоши заеми, рекордно ниски лихвени проценти и най-дългата рецесия в Италия от Втората световна война. Банката има най-малкия капиталов буфер сред смятаните за важни за финансовата система банки в последните европейски стрес тестове.

UniCredit изпитва трудности с натрупването на капитал – задача, усложнена от сложната структура на банката заради придобиванията за 60 млрд. долара, направени през последното десетилетие при предишното ръководство. За да улесни банката и да увеличи буферите, Мустие разпродава активи, включително бизнеса за управление на активи Pioneer Investments и полското си подразделение Bank Pekao.

“Взимаме решителни действия, за да се справим с останалите проблеми покрай експозицията ни към необслужвани заеми, за да подобрим и подкрепим периодичната бъдеща рентабилност“, каза Мустие в свое изявление.

Акциите на UniCredit изгубиха около половината от стойността си тази година, затваряйки на ниво от 2,424 евро за брой в Милано в понеделник, което оценява банката на 15 млрд. евро.

Преструктурирането ще помогне на UniCredit да повиши съотношението на базовия капитал от първи ред до над 12,5% до 2019 г. от 10,8% в края на септември. Банката няма да плаща дивидент за 2016 г. и таргетира съотношение на дивидента от 20% до 50% от печалбата през следващите години.

Печалбата за третото тримесечие на UniCredit е намаляла с 12% до 447 млн. евро спрямо предишната година, а капиталовите буфери са се увеличили чрез продажба на активи. Тази година банката договори сделки, за да привлече 8 млрд. евро, продавайки Pekao, Pioneer и 30% от онлайн кредитора FinecoBank.

Част от средствата, които банката привлича, ще покрият загубите от отписване на лоши кредити. UniCredit заяви, че ще задели 8,1 млрд. евро за необслужвани заеми, планирайки да пренасочи лош дълг за 17,7 млрд. евро за секюритизация и последваща продажба. Банката заяви, че еднократните разходи през това тримесечие ще бъдат общо 12,2 млрд. евро.

До 2019 г. общият брой на съкратените работни места се очаква да достигне 14 хил. Общите нетни разходи ще се понижат до 10,6 млрд. евро от 12,2 млрд. евро през 2015 г., прогнозира още банката. Кредиторът има наети около 123 хил. души към края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още