IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как влияе глобалното затопляне върху биоразнообразието

Изследване на университета в Аризона показва, че дори минимално нарастване на градусите води до сериозни последици върху животинските и растителни видове

13:45 | 13.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ефектът от глобалното затопляне става все по-видим. Това се констатира в изследване на учени от университета в Аризона.

При почти половината от наблюдаваните животински и растителни видове се наблюдава локално измиране, констатира авторът на изследването Джон Виенс.

Терминът „локално измиране“ се използва тогава, когато даден вид престане да се среща в даден регион, в който се е срещал преди, пишат от Deutsche Welle.

Виенс и неговият екип разкриват резултатите от своето изследване в специализираното издание PLOS Biology. Там са изследвани 976 биологични вида от Азия, Европа, Северна и Южна Америка. 450 от тях вече не се срещат в някога обитаваните от тях райони, където днес температурите са по-високи.

Данните от изследването показват, че в последните десетилетия промените в броя на определени видове са видими. На някои места някои от животинските и растителни видове са напълно изчезнали.

„Локалните измирания, причинени от климатичните промени, вече не са нещо необичайно“, пише Виенс.

Днес температурите са с един градус по Целзий по-високи в сравнение с прединдустриалната епоха. Изследователят очаква драматични последици за биоразнообразието, ако глобалното затопляне не бъде ограничено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
май, вече все по- малко хора вярват в глобалното затопляне...... виж промяната на климата е факт, но е резултат от унищожаването на горите!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
една от последиците на глоб.затопляне е ,че зимите стават по люти а лятото по топло и се сменя рязко времето и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още