IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК планира ограничаване на социалните помощи за други граждани на общността

Германия вече ограничи плащанията за чужденци, пристигнали в страната по икономически причини

13:42 | 13.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) подготвя актуализация на пакета си за трудовата мобилност. Някои от новите правила ще дадат възможност страните от ЕС да ограничат социалните плащания за граждани на други държави в общността. Това съобщава Politico, като се позовава на проект на предложението за промяна.

В него Брюксел признава правото на гражданите на ЕС и техните семейства на свободно движение в рамките на общността и правото на установяване в друга държава. Свободното движение не може да бъде възможно без гарантиране на социалните права на мобилните европейци и техните семейства, записано е още в документа.

В същото време обаче този достъп до права трябва да бъде координиран, особено що се отнася до икономически неактивните граждани. Предложението е да има общи политики в държавите в четири направления - по отношение на социални придобивки, дългосрочни помощи, помощите за безработица и социални придобивки за семействата за тези граждани.

Politico припомня, че решение на Европейския съд от миналата година позволява на държавите в ЕС да ограничават социалните плащания за неактивни граждани на друга държава от общността. Благодарение на това отсъждане преди седмици Германия одобри закон, чрез който ограничава някои помощи за чуждите граждани, ако те са се преместили в страната по икономически причини.

Ситуацията обаче е различна в различните държави в ЕС. Затова и от Брюксел настояват в своето предложение за уточняване на понятието "икономически неактивни граждани на друга държава от ЕС" и общи действия между държавите.

За своето предложение за трудовия пазар от Комисията се базират и на коментари на държавите в общността и резултати от публичните консултации, проведени през последните години.

В момента страните от ЕС нямат единно становище за социалните придобивки при трудовата миграция, посочват още от ЕК. Повечето държави настояват за специфично определение на термина дългосрочни помощи. По отношение на помощите за безработица пък преобладава мнението, че останалите без работа граждани на друга държава от ЕС трябва да са допринесли за системата - с между един или три месеца работа на местния трудов пазар, за да могат да се възползват от помощите.

По данни на ЕК в общността има 3,7 млн. души, които са неактивни и живеят извън пределите на своята държава. Около 80% от тях обаче имат социални права, гарантирани от работещ член на семейството им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
време е бялото население да стане и да изтреби загрижените си политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Значи за талибански "бежанци" може, а за хъхрещи "българи" и "румънци" - не може ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още