IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за гарантиране на влоговете връща част от парите за КТБ

Предсрочно погасената сума от 1,145 млрд. лв. остава на разположение във фискалния резерв, съобщават от Министерството на финансите

15:10 | 13.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

В началото на следващата седмица Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще върне предсрочно 1,145 млрд. лв. по заема, отпуснат от централния бюджет за изплащането на гарантираните влогове на вложителите във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщават от Министерство на финансите. 

Припомняме, че кризата с КТБ почти изчерпа резерва на Фонда. През декември 2014 г. Владислав Горанов подписа договор за предоставяне на заем от централния бюджет в размер на до 2 млрд. лв. на ФГВБ за финансирането на недостига на средствата на фонда. Реално усвоените пари са 1,675 млрд. лв.

За да погаси задълженията си Фондът ще използва 298,5 млн. евро от държавногарантирания заем, отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и 250 млн. евро от държавногарантирания заем, отпуснат от Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка). Останалите 72,227 млн. лв. са собствени средства на фонда. 

По този начин Фондът ще оптимизира структурата на финансирането си, като съществено ще намали разходите за лихви, ще бъде удължен срокът до падежа на използваните заеми и диверсифицирани източниците на финансиране, поясняват от ведомството на Владислав Горанов. 

Предсрочно погасената сума от 1,145 млрд. лв. остава на разположение във фискалния резерв, като в средносрочен план ресурсът може да бъде използван за погасяване на задължения, допълват от Министерството.

От финансовото министерство уточняват, че лихвата по заема е в размер на 2,95%, а  плащанията са веднъж годишно на 15 април. Погасяването на заема е еднократно на 15.04.2020 г., като е предвидена възможност за изцяло или частично предсрочно погасяване. Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2016 г. възлиза на 65,98 млн. лв.

След извършване на частичното предсрочно погасяване ФГВБ планира да погаси оставащата главница в размер на 530 млн. лева също преди падежа на заема.

Междувременно стана ясно, че синдиците на фалиралата КТБ са оспорили прихващания на обща стойност 448,16 млн. лв. Обезпечителните производства срещу длъжници на банката, както и срещу поръчители и солидарно отговорни лица, са на обща стойност 437 млн. лв. Това става ясно от писмо на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова до министъра на финансите по повод питане на депутатите от Реформаторския блок (РБ) Мартин Димитров и Петър Славов.

Процедурата е наложителна, тъй като след затварянето на банката много фирми и граждани направиха прихващания на техни влогове, които не са гарантирани, със задължения към трезора, допълват синдиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Значи първо правителството дава заем и излизаме в дефицит, после върнатата сума ще си остане за да си я ХАРЧИ безотчетно? На това му се казва кражба от джобовете на всички данъкоплатци - и то кражба за над 1млрд! Защо не се актуализира бюджета с тия пари, както е редно?А да питам за прихващанията - тия на Веждито и другите изметтти ще ги оспорват ли - или само на дребните риби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
needle
преди 7 години
Всъщност новината е, че нищо не е събрано от източената КТБ чрез схемите на Цветан Василев, тъй като Фонда връща парите като е взел два други заема, а и както Горанов каза, повече от 10% от липсващите активи на банката най-вероятно няма да бъдат събрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 7 години
не сега бре ... след нова година трябваше да го направите. Сега ще ги опукат за глупости с два бързи указа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още