IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противоречивите отношения на бъдещия държавен секретар на САЩ с Русия

Номинацията на Тилерсън може да срещне съпротивата на Сената

20:28 | 13.12.16 г. 3
<p>
	Рекс Тилерсън (вляво) и Владимир Путин. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Рекс Тилерсън (вляво) и Владимир Путин. Снимка: архив Ройтерс

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп постепенно събира своята администрация. Един от най-важните постове - на държавен секретар, ще заеме изпълнителният директор на Exxon Mobil Рекс Тилерсън.

Анализатори коментират, че номинацията му обаче може да се сблъска с трудности заради връзките му с Русия. Ето и справката, която РИА Новости е изготвила, за отношенията между Тилерсон и Москва.

На първо място ExxonMobil е най-голямата частна петролна компания в света. Компанията има участие в разработване на проекти по целия свят, включително и в Русия.

Един от тях е "Сахалин" - 1, където е акционер заедно с японската Sodeco , "Роснефт" и индийската ONGC. ExxonMobil и Sodeco държат дялове от по 30% в полето, а вторите две - по 20%. Американската компания участва в разработването и на още няколко участъка в шелфа на Сахалин.

Тилерсън пряко отговаря за проектите на компанията в Русия и Каспийския регион и в това си качество нееднократно е посещавал Русия.

При посещенията си в Русия бъдещият държавен секретар на САЩ неведнъж се е срещал с руския президент Владимир Путин. Той е участвал в редица енергийни форуми в страната и е носител на наградата "Глобална енергия".

Владимир Путин лично е наградил Рекс Тилерсън с ордена на "Дружбата"по време на среща на ръководителите на енергийни компании през юни 2013 година. Орденът е учреден през 1994 година и се връчва за големи заслуги за укрепване на дружбата и сътрудничеството, високи постижения в развитието на икономическия и научния потенциал на Русия и сближаването на нациите.

По време на участието си в Петербургския икономически форум през тази година Рекс Тилерсън коментира санкциите на Вашингтон срещу Русия и заяви пред журналисти, че с "нетърпение чака възможността компанията да се върне в Русия". Оценката на анализатори сочи, че ExxonMobil е една от големите жертви на санкциите на Запада срещу Москва - компанията трябваше да се откаже от работата по редица проекти и от стратегическото партньорство с "Роснефт".

За съветниците на Тръмп обаче отношенията на Тилерсън с Владимир Путин са чисто делови. Доказателство за това е арбитражен иск, който компанията му додаде в съда в Стокхолм, свързан с възстановяване на данъци в проекта "Сахалин - 1".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
абе, клоун. Ти до оня ден ревеше против рокфелерови(ексон), сега си с тях :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
получава Император и аре стига им толкоз на измисления Сенат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
еми ше смени и Сената колко му е как навремето са прайли у Рим, кат Сената мноо знае и бум полу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още