IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекс Тилърсън – от петролен бос до държавник начело на дипломацията на САЩ

Имайки предвид колко политизирана промишленост е петролната, на Тилърсън му се е налагало да работи с държавни глави и външни министри на редица страни

10:27 | 14.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадващият ход на Доналд Тръмп да избере шефа на петролния гигант ExxonMobil Рекс Тилърсън за държавен секретар предизвика оживление в Москва и безпокойство в източноевропейските столици заради перспективата "приятел на Путин" да стане първи дипломат на Америка, пише британският в. Guardian.

Съюзниците на САЩ реагираха разтревожено на новината, но много дипломати казаха, че ще изчакат изслушванията на Тилърсън в Сената, за да разберат дали е способен да се превърне от управник на петролна фирма в държавник, допълва изданието.

Тръмп опита да възпрепятства надигането на бунт сред републиканците срещу номинацията му, като мобилизира някои от най-уважаваните имена във външната политика да изтъкнат, че връзките на Тилърсън с Русия не го правят негоден за поста. Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс и бившият държавен секретар Кондълиза Райс, дългогодишни експерти по Русия, подкрепиха номинацията, пише в. Financial Times.

Тилърсън управлява огромна организация със значителни приходи, има солиден опит в Близкия изток и за разлика от някои други кандидати за поста не изглежда с крайни възгледи, четем в редакционна статия на британския финансов вестник.

64-годишният Тилърсън е много способен бизнес ръководител на една от най-големите компании във време на нестабилност на пазарите за петрол и газ. Имайки предвид колко политизирана промишленост е петролната, на Тилърсън му се е налагало да работи с държавни глави, финансови и външни министри на редица страни. Той със сигурност знае как се води двустранна дипломация по-добре от някои сенатори, които се изказват само от трибуната, пише в. Wall Street Journal.

Кулминация на съвместната му работа с Русия е споразумението от 2011 г., което даде на ExxonMobil достъп до огромни ресурси в руската част на Северния ледовит океан, а в замяна руската петролна компания "Роснефт" получи възможност да инвестира в операции на американската фирма в други страни. Споразумението обаче бе замразено заради наложените през 2014 г. антируски санкции, което донесе загуби от 1 милиард долара на Тилърсън и той усилено призовава за премахването им, пише Guardian.

Като най-голяма петролна фирма в Америка, оценявана на 390 млрд. долара, развиваща дейност на шест континента, ExxonMobil в някои отношения е "държава в държавата". Макар и никога да не е бил официално дипломат, Тилърсън е оставил американски отпечатък върху повече страни от всеки друг, номиниран преди него за поста, пише в. New York Times.

По времето на Тилърсън компанията сключи доходоносни сделки с репресивни правителства в Африка, влезе в сблъсък с Китай и се сприятели с Виетнам заради оспорвана територия в Южнокитайско море. Тя си взе поуки от тежкия опит във Венецуела, срещу която спечели дело в арбитражния съд на Световната банка, но успя да си върне едва една десета от активите, които загуби при изтеглянето си от южноамериканската страна. Изгради и близки отношения с Русия във време на все по-голямо недоверие между Кремъл и Запада, допълва американският вестник.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
"Приятел на Путин"...!!! Хахаха... Вече окончателно заживяхме в Страната на приказките.... празните.... хахаха.... Мърдат некви жужета из некви офиси и слагат етикетчета налево и надесно... и добри заплати за това получават!!! хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
".... безпокойство в източноевропейските столици заради перспективата "приятел на Путин" да стане първи дипломат на Америка, пише британският в. Guardian."Хахаха... Наистина много мишоци се тресат, но това само показва какви *** сме си сложили да ни управляват! И става дума уж за най-могъщата, вече почти държава - ЕС!!! Кой ще стане външен министър на неква чужда държава на майната си е повод икономическата и военна суперсила ЕС да се нас^ира от шубе...!!! Некви чиновници трептят и в транс сричат мантрите за руската заплаха, защото преди това неколко години са надували мишите си бузки и смело са крякали срещу руснаците ... иззад кльощавия ханш на Черню... хихи... И сега - олеле! Прелъстена и изоставена! И безполово - либерална.... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още