IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи до "негативна" перспективата пред италианските банки

Финансовият сектор може да претърпи загуби при събиране на проблемни кредити, очаква агенцията

11:55 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Агенция Moody's промени своята перспектива за италианската банкова система от стабилна на негативна, защото смята, че признаването на загубите ще свие печалбите и ще ерозира банковия капитал през следващите 12 до 18 месеца, съобщи БНР.

Формирането на проблемните кредити се е забавило, но ще отнеме време за справянето с неуредените дългове, тъй като банките са ограничили излишния капитал, а частните инвеститори не желаят да се намесят, посочи кредитната агенция.

Заделените по-високи провизии за проблемни кредити ще доведат до ограничаване на банковите печалби през следващата година и ще има допълнителни загуби, които ще трябва да се признаят, когато започнат да се продават несъбираемите вземания.

Успехът на процеса за рекапитализация на италианските банки също така ще зависи от жизнеспособността на техните бизнес модели и от доверието на пазара, което ще бъде засегнато от нарастващата политическа несигурност след неотдавнашното гласуване с "не" на референдума за промени в конституцията, заявяват от Moody's.

Според агенцията евентуален провал при преструктурирането на проблемни банки като Monte Dei Paschi di Siena би могъл да подкопае допълнително доверието.

С оглед на факта, че икономическият растеж на Италия е доста под този в останалата част на Европейския съюз, оперативните условия на италианските банки няма да бъдат много благоприятни през прогнозирания период.

В Moody's са на мнение, че търсенето на кредитни и на банкови услуги ще остане ниско, предлагайки само скромни възможности за растеж на приходите на банките, докато спредовете (между лихвите по кредитите и тези по депозитите) остават под натиск от ниските лихвени проценти и от високата конкуренция във фрагментиран пазар.

От позитивна гледна точка ликвидността на банковата система трябва да остане силна, подкрепена от целевите операции на Европейската централна банка за дългосрочно рефинансиране и от приглушеното търсене на кредити, се заключава в доклада на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още