IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв оправда очакванията и повиши лихвите в САЩ

Институцията вижда значителен напредък по отношение на целите за максимална заетост и ценова стабилност

21:44 | 14.12.16 г. 29
<p>
	Снимка: <em>Федерален резерв на САЩ</em></p>

Снимка: Федерален резерв на САЩ

Федералният резерв на САЩ повиши лихвите в страната с 25 базисни пункта - от 0,25 - 0,5% до 0,5 - 0,75%, съобщава Market Watch. Институцията даде сигнал за по-агресивна политика през следващата година, допълва още изданието.

В своето изявление от Фед заявяват, че очакват стабилизиране на трудовия пазар в бъдеще. Инфлацията в САЩ расте значително. "Ние признаваме значимия напредък, който направи икономиката по отношение на нашите цели - максимална заетост и ценова стабилност", коментира управителят на институцията Джанет Йелън.

През 2017 година Федералният резерв, който играе ролята на централна банка на САЩ, ще има три повишения на лихвата, вместо очакваните досега две подобни действия, посочва още Market Watch. Основание за това са обещанията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да подкрепи икономиката чрез намаляване на данъците, увеличаване на разходите и ограничаване на регулациите, отбелязва Ройтерс. 

Въпреки очакванията, Федералният резерв се реши да повиши лихвата едва в в последното си заседание за годината. Всички индикатори, които институцията следи, записаха добро представяне през 2016 година. Безработицата в страната намаля до 4,6%. Само през ноември в САЩ са създадени нови 178 хил. работни места. Инфлацията също се повишава, а по-скъпите горива подсказват и за допълнителен натиск върху цените в бъдеще.

Прогнозата на Йелън е, че инфлацията в страната ще расте и ще достигне до равнището от 2% "през следващите няколко години". 

Потребителското и бизнес доверието в САЩ расте - и потребителите, и компаниите са оптимистично настроени за развитието на американската икономика след избирането на Доналд Тръмп за президент.

Веднага след изявлението на Федералния резерв борсите в САЩ потънаха*.

Анализатори очакваха, че Dow Jones може да прескочи психологическите 20 хил. пункта. Индексът на сините чипове обаче губи почти 0,4% до 18 838,49 пункта. Широкият S&P 500 също губи почва - спадът е в рамките на 0,5% до 2 260,87 пункта. Технологичният Nasdaq се движи на червена територия със спад от 0,4% до 5 442,3 пункта.

Федералният резерв повишава лихвата за първи път от декември 2015 година насам и за втори път след кризата от 2007 - 2009 година. В кризисните години институцията поддържаше лихвата на ниво от почти нула и активира мащабна програма за изкупуване на "токсични" активи, за да стабилизира икономиката. 

* Данните са актуални към 21:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
аалллооо sssaaa ако си имал 200000 долара по 10 ст марш бг лв от долар кво прави това само едни 20 000 лв за няколко месеца пак можеш като бг гражданин да си купиш една 4исто нова кола бонус за коледа имах предвид 4е не можеш да имаш два тона злато но е вьзможно да кешираш 200 000 долара и да спе4елиш 10 ст на долар но ти пак не ме разбра и зашо ли се хабя да обеснявам с две думи даи на две магарета слама сега ме разбра sssaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 7 години
е с румънците и с турците тоже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Може би ако не броим еврото в Гърция, разбира се. И да - гърците съвсем определено са по-добре от нас. А от останалите балканци с кого трябва да се сравняваме? С македонците или може би с албанците. Или с някои от тези, дето все още не членуват в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Хората, които са кеширали дългосрочно в гущери ще изгърмят. Аз като български гражданин печеля и харча в лева/евро и ме засяга пряко цената на жълтото в тез валути.Ако бях Сашовец, щях да се радвам много на падането на цената на злато в $, но виждаме, че с другите валути това не е така, заради силен долар.Ако днес заплата ми в БГ примерно е 100$, то вчера е била примерно 102$ . Не разбрах кое трябва да ме радва и за кое и на кой да честитя.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 7 години
апропо , Бг левът в момента е най скъпата валута на Балканите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
а до коментара на номер 20sssaaa za zlatoto и 4естити това не е вярно трябва да се 4естити на хората които са кеширали в зелени гущери те са в па4ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
нещата са навьрзани вьзходяща икономика а и наи важното все някога идва времето когато станеш от масата с голямото плюскане трябва да се плаща бирника фед го е измислил забавя но не забравя и рано или кьсно с лихвите си го взима
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
А това за скъпата валута и благосъстоянието на народа е валидно не само за САЩ. Дори в България е точно така. Винаги сме били толкова по-добре, колкото по-скъп е лева и обратно - всички си спомняме какво се случи по време на драматичното му поевтиняване през 97-а. Тогава излизането ни от ситуацията се дължеше на драматичното поскъпване на лева спрямо долара. Само за една седмица курсът се сгромоляса от 3 400 на 900 лева за долар и съвсем малко по-късно дойде деноминацията, при която левът стана точно 1 000 пъти по-скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Казваш някои наистина много верни неща. като например - дупе да им е яко на задлъжнелите държави в долари. По една ирония на съдбата най-задлъжнялата в долари държава са именно Съединените щати. Да им се не начуди човек защо не вземат да си превалутират дълга. За това, че американците са живяли най-добре когато доларът е бил скъп също е много вярно. Когато надницата в заводите на Хенри Форд е била 5 $ на ДЕН там се е живеело наистина много добре и корабите по транс Атлантическата линия са били претоварени с емигранти. Защото едно жилище е струвало около 800 долара. По-късно, през 50-е 60-е и 70-е години на миналия век американците вече живееха наистина много добре. Нямаха никакви дългове - даже напротив - бяха най-големият КРЕДИТОР в света. Но доларът тогава беше със златен стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
sssaaa
преди 7 години
Честито на тези БГ, които са купули и/или имат физическо злато. Там промяна в цената в Евро/лева няма. Но, с нетърпение очаквам, когато $ залитне, както и тежките проблеми, които тепърва предстоят да бъдат разрешени в Хамерика. Вярвам, че Тръмп е правилният човек не само за САЩ, но и за целият Свят, но също така вярвам, че винаги ще бъде един финансовият лидер на пазара във времето - Физическото ЗЛАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още