IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите потоци, които заобиколиха България

Надпреварата кой ще бъде новият център на енергийната карта на Балканите ще бъде решена от газохранилищата

17:00 | 26.12.16 г. 20
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2016 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

Газовата диверсификация, обявена за приоритет за поредното правителство на България, започна да се случва, макар и с бавни стъпки, през 2016 г. Страната ни получи първите количества газ, чийто източник не е Русия - чрез освободен капаците по съществуващата връзка с Гърция "Кулата - Сидирокастро". Безспорно най-голям успех е обаче въвеждането в експлоатация на нова газова връзка с Румъния, за което трябваше да изчакаме повече от три години. 

Засега връзката е еднопосочна - от България към Румъния, поне докато северната ни съседка не построи компресорна станция, която да изравни налягането между двете газопреносни мрежи. Съоръжението обаче е много важно за следващата стъпка - да задържим позицията си на важен енергиен център в региона.

През годината бяха изпълнени проекти за модернизацията на газопреносната мрежа и продължава работата за удвояване на капацитета на газовото хранилище "Чирен". Тези проекти са част от големия замисъл на второто правителство на ГЕРБ - изграждането на газов хъб "Балкан".

Все пак засега всички тези действия изглеждат без особен смисъл, защото новите газови потоци заобикалят България.

Един от най-важните източници на газ, на който разчитахме - "Южен поток", засега изглежда необратимо заместен от "Турски поток". Новият газопровод вече има зелена светлина за строителство, макар и неговата реализация да зависи доста от настроенията на двама души - президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Всъщност възстановяването на търговските отношения между Русия и Турция е доста крехко и трудно за прогнозиране. Една погрешна стъпка може да сложи край на всички съвместни проекти, включително и в енергийната сфера - "Турски поток" и АЕЦ "Акую". Дори и в момента назрява нов конфликт, свързан с национализацията на Akfel Holding, в който "Газпром" и "Газпромбанк" имат дял. 

Анкара оправдава действията си с опита за преврат през юли, но те водят до загуба на активи за руската страна. 

Факт е обаче, че страната ни може би успешно ще бъде изместена от силната конкуренция и на Гърция, и на Турция по отношение на доставките на природен газ за целия регион на Югоизточна Европа.

И докато Турция на този етап изглежда заинтересована по-скоро да гарантира собственото си потребление, то Атина действа с размах. През май на официална церемония в Солун беше сложено началото на строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP). Той е част от мащабния проект за Южен газов коридор, подкрепен от Европейския съюз (ЕС), по който ще се пренася газ от Каспийския регион към Европа.

Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 1
makama
преди 7 години
Вие, сигурно сте пили одеколон, като изпоотровилите се преди месец руснаци в сибир....Кой Вие натрапил българският елит ?Кой ? ако може с факти ?Аз знам доста неща и мога смело да заявя, че единствените които грубо се месят в нашата сържава са господарите от Кремъл. За американците - просто не съществуваме и те се сещат за нас само когато някой български православен владетел забрави с кого какви договори е подписвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
makama
преди 7 години
ДА. Ще копам и шистова газ... и ще търся ! А ВИЕ какво предлагате ? Южен поток с 51 % за Кремъл и плащане както плаща Лукойл - т.е. нищо. АЗ СЪМ БЪЛГАРИН ! А Вие ? Много е лесно човек да бъде саркастичен... Напишете нещо смислено, то може да не ми хареса, но ако има здрав смисъл е все нещо положително. Аз съм живял достатъчно преди 1989-та та да знам как ни управляваха другарите от кремъл и знам и сега как управляват собствения си народ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Това е поредното , но едва ли последното, престапление на натрапеният ни от вън политически "елит"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Ходи да копаш у Черно море , като откриеш нафта свиркай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 6
makama
преди 7 години
Господа, извинявам се за многото правописни грешки - бързам.Замислете се !Погледнете търговския баланс на България. Официалният.Той е отрицателен ! Но Защо?Ако не е вноса на газ и нефт, ние се оказваме съвсем не лоша икономика.Не ни трябват никакви газови проекти ! Никави тръби ..Обяснете ми на мен, как Румъния може да добива и покрива нуждите си от нефт и газ, а ние не можем ? Защо те черпят тези суровини от черно море, а ние неможем ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
makama
преди 7 години
Намирам написаното в тази стятия за обикновена поръчка на Кремъл и неговите слуги в България. Факт е, че българия отказа да участва в южен поток под натриска на Брюксел. АЗ лично намирам това за добро, най-вече защото се възприемам като европеец, а не като азиатец, било руснак било турчин. Всички други проекти за география. Още повече, че в средиземно море наистина се откриха значителни залежи. Гопспода, АЗ не се ПРОДАВАМ, ЗА НЯКАКВИ ГАЗОВИ ТАКСИ, защото имам дете и трябва да мисля за него. Бил съм в Китай, Виетнам и Русия ! Примитивен робовладелизъм за обикновения човек ! Тук в България се виждат не обикновените руснаци, а тези които имам пари, т.е. 10 % от населението на русия. останалите живеят на самогон и лепило, т.е. няма водка и наркотици. Относно Газ-та. Единственият начин обществото в кратки срокове да започне да живее по-добре е добив на нефт и газ в черно море. Никакви тръби ! само суровина, въпреки че и там поради липса на рафинерии, ще възникне проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ми ето , сега пък си спиш спокоен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
troika
преди 7 години
А защо трябваше да са държавни тръбите? А строителството без търг, за да се намалят разходите за мен и теб? Ти за Пеевски ли мислиш или за себе си? А ако няма достатъчно газ, пак щяхме да връщаме заема. И други проблеми имаше. Вообще, много съмнителна сделка. Съгласен съм с Южен поток, но при други условия, не при такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Ango
преди 7 години
Trojka, не лъжи! За ЮП нашата страна държеше да е собственик на тръбите, руснаците даваха заем за строежа и вноските по него още от първия ден трябваше да са 70% от приходите. Печалба от първия ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 19
troika
преди 7 години
Не забравяйте, че за Южен поток искаха ние да платим сметката за тръбите, да ги изпълнят фирмите на КОЙ, и то без никаква гаранция за количества (печалби) за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още