IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кисинджър похвали избора на Тръмп за държавен секретар

93-годишният гуру във външната политика отхвърли критиките срещу Рекс Тилърсън за отношенията му с Русия

11:51 | 15.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки преклонната си 93-годишна възраст гуруто във външната политика Хенри Кисинджър никак не забавя темпо. В сряда той говори за избора на Доналд Тръмп на главния изпълнителен директор на ExxonMobil Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ, важността на политиката „един Китай“ и решението на новоизбрания президент да проведе телефонен разговор с лидера на Тайван, съобщава Bloomberg.

Пред Committee of 100 – неправителствена организация, която цели подобряване на американско-китайските отношения – Кисинджър отхвърли критиките, че усилията на Тилърсън да печели договори с Русия за Exxon го прави неподходящ за позицията на държавен секретар.

„Не обръщам внимание на аргумента, че е твърде приятелски настроен към Русия“, каза Кисинджър. „Като лидер на Exxon негова работа е да се разбира с Русия. Той би бил безполезен като ръководител на Exxon, ако нямаше делови отношения с Русия“.

Позовавайки се на познанството си с Тилърсън като членове на борда на базиран във Вашингтон мозъчен тръст, Кисинджър похвали избора на Тръмп и добави, че „не трябва да мислим за тези връзки като лични отношения между отделни лица“.

Седмици преди да поема поста на 20 януари Тръмп вкара известна доза непредвидимост в американските отношения както със съюзниците си, така и с противниците. Освен изявеното си желание за по-приятелски отношения с Русия, Тръмп разкритикува Китай заради валутата и търговията, проведе безпрецедентен разговор с лидера на Тайван, похвали войната на филипинския президент срещу наркотиците и обеща да посети Пакистан – знак за утвърждаване, който президентът Барак Обама така и не даде на Исламабад.

Това е доста съществено за Кисинджър, който бе посредник при сближаването на САЩ и Китай като държавен секретар по времето на Ричард Никсън преди повече от 4 десетилетия и съветва американските президенти оттогава насам. Докато дойде денят, когато Тръмп ще оглави Белия дом следващия месец, Кисинджър продължава да изпълнява ролята на неофициален съветник на най-силните лидери в света, посещавайки Тръмп в офисите му в Ню Йорк и китайския президент Си Дзинпин в Пекин след изборите на 8 ноември.

Кисинджър смъмри Тръмп за превръщането на Тайван в ключов въпрос още в началото на диалога му с Китай, провеждайки телефонен разговор извън протокола с президента на острова Цай Инг-уен този месец. Той нарече хода „неразумен“ и "не най-ефективния“. Той заяви обаче, че е изпълнен с „надежда, отпимизъм и увереност“, че Тръмп ще уважи дългата десетилетия политика на „един Китай“ и ще избягва дипломатически или формални отношения с острова, който Китай възприема като част от територията си.

„Човек трябва да даде на тези неща известно време, новата администрация все още не е започнала работа“, каза той. „Всеки президент на САЩ от 1971 г. и двете партии са приемали тази рамка, така че когато тя се проучи, не очаквам да бъде отхвърлена“.

Кисинджър не сподели какви съвети е дал на китайците при последната си визита, но според него официалната реакция на правителството на Тръмп към разговора с Тайван е бил премерен. Макар че Пекин „изрази загриженост“ - мека форма на дипломатически протест, и призова американските власти да се придържат към т.нар. принцип на „един Китай“, критики срещу Тръмп все пак почти липсваха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
93-годишният гуру ?Представям си и Сорос да избута още десетина години ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Тръмп е революционер. Ще вземе назаем от руснаците крайцера "Аврора" от техния музей и ще гърми по ФЕД, докато не й скъса памперсите на баба Йелън. Той е новият Че Гевара, ще го носим и на фланелки, и на шапки, и ще си го рисуваме на най-интимните места - името му е късо и ще се побира и на късопишковците от отбора на ЦСКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
ksarax
преди 7 години
Щом този е похвалил значи не е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Хаха , ше почнете и да го харесвате Тръмпа ....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още