IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия може скоро да се насочи към нов рисков референдум

Националните профсъюзи искат да отменят реформата на пазара на труда, приета от правителството на Ренци

15:03 | 15.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Италианските гласоподаватели може отново да се насочат към урните по-скоро от очакваното, и то не за да изберат ново правителство, коментира CNBC.

Италианският конституционен съд каза в сряда, че ще отсъди искането на най-големия профсъюз на страната за провеждането на референдум върху реформата на пазара на труда. Решението му ще бъде обявено на 11 януари, но очакванията са, че ще има достатъчно подписи, за да се организира нов референдум в страната.

Вероятността за нов популярен вот, след като Италия гласува и отхвърли пакет за конституционна реформа на 4 декември, предизвиква допълнителни опасения за политическата и икономическа стабилност на страната.

„Вероятното решение за референдум за реформата на пазара на труда, одобрена при правителството на (бившия премиер Матео) Ренци е негативна новина, тъй като поставя в риск един от най-важните закони, които Италия одобри през последните няколко години“, казва Barclays в коментар от сряда.

Реформата на пазара на труда бе едно от основните събития по време на мандата на Ренци. Според Barclays отмяната на промените в трудовия кодекс ще означава, че ще има нови неясноти около разходите при уволнение, което ще накара италианските компании да не са склонни да наемат служители на постоянни договори.

Причината, поради която синдикатите искат да подложат реформата на референдум, е убеждението им, че новите закони поставят под въпрос защитата на служителите, казва Ерик Джоунс, професор по Европеистика и международна политическа икономика в Johns Hopkins University.

По време на мандата на Ренци инвеститорите започнаха да възприемат Италия като страна, готова да продължи напред с изключително нужни реформи, за да се подобри конкурентоспособността си. Тези възприятия обаче напоследък се променят, най-вече заради отрицателния вот на гласоподавателите на референдума на 4 декември.

Ако конституционният съд одобри референдума, временното италианско правителство може само да отложи провеждането му, свиквайки предсрочни избори.

„Тъй като референдумът представлява риск за партията на демократите (водена от Матео Ренци), подозирам, че Ренци ще се постарае изборите да бъдат проведени през пролетта преди провеждането на референдума. Това ще отложи националното допитване според мен, поне за 2018 г.“, казва Джоунс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
тва па недоразвитото, я чибба ве ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 7 години
на теб квото и да се обясни, файда няма. щото трябва да има поне една гънка на която новата информация да се запише :) ... обясненията горе на са за теб, така че не се пени ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още