IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария гласува нов закон за ограничаване на имиграцията

С новото законодателство страната се надява да избегне по-сериозен спор с ЕС, което може да ѝ струва важни търговски сделки

10:03 | 16.12.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След три години несигурност Швейцария може би съвсем скоро ще реши имиграционния си спор с Европейския съюз, коментира Bloomberg.

Законодателите в Берн ще гласуват в петък закон, който има за цел да ограничи имиграцията от ЕС, като дава на местните летящ старт при кандидатстването за свободни работни места. Подкрепяйки мярката, която избягва определянето на квоти, депутатите целят да предотвратят по-сериозен спор, който може да струва на страната важни търговски сделки.

Тъй като референдум в страната през 2014 г. подкрепи ограничения на имиграцията, швейцарците се опитват да измислят как да приложат мярката, без да рискуват да провалят икономически важен пакет от споразумения с Брюксел и да изгубят достъп до програми за научно развитие.

Макар че Швейцария не е страна членка на ЕС, блокът е най-големият ѝ търговски партньор, а гражданите на страните членки в момента могат свободно да работят и живеят в конфедерацията.

Мярката изисква свободните места в сектори с висока безработица първо да бъдат рекламирани само в бюрата за безработица за няколко дни, за да се даде предимство на местните кандидати. Вотът в петък до голяма степен е формалност, тъй като по същество законът вече е одобрен и от двете камари на парламента, като различията между тях бяха изгладени през последните дни.

Швейцарската народна партия, която поведе кампанията за положителен вот на референдума през 2014 г. и настоява за квоти, заяви, че няма да се опитва да поставя закона на референдум, за което ще трябва да събере 50 хил. подписа.

Според швейцарския президент Йохан Шнайдер-Аман причината е, че партията не иска да рискува загуба. Въпреки това, ако решат, заинтересованите граждани могат да се опитат сами да съберат подписи в рамките на 100 дни след гласуването, за да поставят закона на референдум.

В интервю за Bloomberg Television на 6 декември Шнайдер-Аман заяви увереността си, че планът на парламента е „съвместим“ с правилата на ЕС. Европейската комисия засега се въздържа от коментари по предложението, заявявайки, че трябва да види финалния вариант и подчертавайки, че не трябва да има дискриминация между швейцарски и европейски граждани.

Почти една четвърт от жителите на Швейцария са чужденци. Критиците на имиграцията твърдят, че компаниите набират нископлатени работници от чужбина, което отнема работни места от швейцарците. Те обвиняват новодошлите и за твърде пренаселения градски транспорт и за липсата на жилища на достъпни цени.

Макар че високата имиграция създава тревоги за швейцарците, подкрепата за двустранните споразумения с ЕС е силна, сочи индекса Worry Barometer за 2016 г. на Credit Suisse. Анулирането на споразуменията може да струва на швейцарската икономика 32 млрд. франка (30 млрд. долара) годишно – около 5% от годишното производство, в потенциално икономическо производство, сочи проучване на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ми там Меркел я забелязват само заради килограмите и...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още