IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правата на областните управители при сделки с държавни имоти се ограничават

Агенцията по приватизация ще одобрява сделките с имоти над 10 хил. лева данъчна оценка, приеха депутатите на първо четене

11:20 | 16.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за държавната собственост, с които се ограничават правата на областните управители да се разпореждат с държавни имоти.

Продажбите на имоти частна държавна собственост с данъчна оценка над 10 хил. лева ще може да се извършва само със съгласието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, предвиждат промените.

Държавни имоти, прехвърлени на общините, ще трябва да се използват само за реализиране на важни общински проекти. Ако в срок от 5 години след прехвърлянето общините още не са реализирали предвидените проекти, законът дава възможност собствеността да се прехвърли обратно на държавата.

Промените предвиждат и въвеждането на възможност за отмяна на актове за общинска собственост по административен ред от областния управител, когато незаконосъобразно е актуван имот държавна собственост като общинска собственост.

Предвижда се и въвеждането на забрана за участие като самостоятелни кандидати или участници в една и съща тръжна процедура на свързани лица при отдаването под наем или при извършването на разпоредителни действия с държавни имоти.

Министерският съвет внесе промените в закона, след като стана ясно, че вече бившият областен управител на София Веселин Пенев е продал бившите царски конюшни на бул. "Дондуков" в София за под 700 хил. лева. Сделката стигна до Прокуратурата, а Пенев подаде оставка заради скандала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още