IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова наредба на БНБ регулира изплащането на депозити от фалирали банки

Изплащането на гарантираните влогове ще става в рамките на 7 работни дни

18:44 | 16.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата ще изплаща по-бързо сумите по депозити във фалирали банки. Това е записано в нова наредба на Българска народна банка (БНБ), съобщават от институцията.

Според текстовете на документа, за да могат засегнатите да си получат парите, вече няма да е необходимо да се чака решение на съда за обявяване във фалит на дадена кредитна институция. 

Изплащането на суми по гарантираните влогове от страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще става не по-късно от 7 работни дни от датата на настъпването на основание за изплащане на гарантираните влогове.

Наредбата е във връзка с промените, заложени във влезлия в сила на 14 август 2015 г. Закон за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), с който в българското законодателство бяха въведени изискванията на актуалната европейска директива относно схемите за гарантиране на депозити.

В допълнение към досега съществуващото основание за стартиране на изплащането - а именно решение на БНБ за отнемане на лиценз за банкова дейност, наредбата въвежда и две основания - решение на БНБ за установяване, че влогове в банка са неналични, или акт на съдебен орган, с който по причини, пряко свързани с финансовото състояние на банката, се препятства предявяването на вземанията на вложителите.

Наредбата урежда условията и реда за предоставяне на Фонда на необходимата за изплащането информация от страна на органите на банка, формата и съдържанието на тази информация, определянето на обслужваща банка или банки, чрез които ще се извърши изплащането; изискуемите от вложителите документи във връзка с получаването на средствата по гарантираните им влогове, сроковете и редът за достъп до техните средства.

Припомняме, че изплащането на гарантираните депозити на вложителите в лишената от банков лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ) започна на 4.12.2014 г.  след неколкомесечно изчакване на съдебното решение. Гарантираните депозити са на около 255 хил. вложители, а общата сума на гарантираните сметки възлиза на около 3,7 млрд. лева.

Кризата с КТБ почти изчерпа резерва на Фонда. През декември 2014 г. Владислав Горанов подписа договор за предоставяне на заем от централния бюджет в размер на до 2 млрд. лв. на ФГВБ за финансирането на недостига на средства. Реално усвоените пари са 1,675 млрд. лв, а по-голямата част  тях - 1,145 млрд. лв., ще бъде върната на държавата следващата седмица. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
България страда от грешно управление на своя парична система.Ако не се допускаше тази фатална грешка България нямаше да има сегашни дългове.При запазване на грешно управление на парична система в България се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи болезнени злини.Някои разчитат Българската народна банка (БНБ) да спаси България от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в нейна компетентност. Сега БНБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.За обществено спасение е необходимо подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още