IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия съживява плана да реденоминира валутата си

Централната банка предлага да се махнат три нули, за да се опростят плащанията

13:54 | 19.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Индонезия съживява плана си да реденоминира валутата в най-голямата южноазиатска икономика въпреки опасността от пазарни сътресения, докато САЩ ускоряват темпа на затягане на паричната си политика, съобщава Bloomberg.

“Реденоминацията трябва да се осъществи, докато икономиката е стабилна”, заяви в понеделник Мирза Адитясуара, заместник-управител на централната банка. „Сега, в този момент, това може да се направи. Обменният курс беше турбулентен, но няма да има голямо въздействие. Основното е икономиката да е стабилна“, допълва той.

Индонезийската рупия е валутата с най-високи номинали в Азия. Затова банката предлага да се махнат три нули, за да се опростят плащанията. Подобен план отпреди четири години беше замразен, когато Федералният резерв на САЩ обяви, че оттегля стимулите, което предизвика хаос на развиващите се пазари, включително и разпродажби на индонезийската рупия.

Финансовите пазари бяха отново разтърсени непосредствено след победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, като индонезийската валута беше една от най-силно засегнатите. На 9 ноември тя потъна до двумесечно дъно. Този месец рупията поскъпна с 1,3% спрямо долара и достигна 13 383 рупии за долар в понеделник. 

„Икономиката и рупията се представят добре след избора на Тръмп“, казва Тим Кондън, председател на звеното за азиатски анализи в ING Group в Сингапур. „Тъй като правителството премахна субсидиите за горивата, наистина няма причина да видим скок в инфлацията и валутата, каквито имаше в миналото“, смята той.

Според централната банка въвеждането на нови номинали на валутата няма да понижи покупателната способност, нито пък ще доведе до волатилност и ще има минимално влияние върху цените. Вече над една година банката държи инфлацията под 5%.

„Реденоминацията е въпрос на опростяване“, казва Адитясуара.

Индонезийският президент Джоко Уидодо заяви също в понеделник, че иска парламентът да обмисли плана за реденоминация следващата година.

Уидодо предлага дълъг период за приемането на каквато и да е промяна, като в случая на реденоминацията президентът иска 7-годишен преходен период. Това може да помогне да се избегне хаос за потребителите, какъвто имаше скоро в Индия и Венецуела.

„Може да се окаже скъпо, ако го направим бързо, така че трябва преходен период за банковия сектор и финансовата система“, казва Дейвид Сумюал, главен икономист в PT Bank Central Asia в Джакарта. „Предварителното условие за такава политика е стабилна икономическа ситуация, тоест стабилна инфлация и валута“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още