IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската банка Monte dei Paschi стартира офертата си за продажба на акции

Междувременно правителството подготвя план за инжектиране на 15 млрд. евро в италианския банков сектор

13:14 | 19.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпадналата в затруднения италианска банка Banca Monte dei Paschi di Siena ще се опита да продаде акции на пазара, докато правителството подготвя план за инжектиране на 15 млрд. евро в италианския банков сектор, ако събирането на средства се провали, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознат източник.

Италианското министерство на финансите планира да участва в продажбата на акции, което може да увеличи собствеността му от сегашния дял от 4%, казва източникът, поискал анонимност, тъй като планът все още не е публичен. Правителството се подготвя да одобри по-широк план за спасение на банката, ако планът за рекапитализацията на Monte Paschi в размер на 5 млрд. евро не успее, казва източникът. Monte Paschi тази седмица предлага нови акции на инвеститорите и разширява сделка по замяна на дълг срещу собственост.

Имайки предвид рисковия профил и ограничения период време за записване за офертата, вярваме, че резултатът от сделката ще зависи основно от решенията на институционалните инвеститори, като начало от държавните фондове“, казва базираният в Милано анализатор на ICBPI Марко Салустио в свой доклад от понеделник.

Съгласно европейските банкови правила загубите трябва да бъдат прехвърлени към облигационерите, ако се ползват пари на данъкоплатците за спасяването на кредитор. Правителството обсъжда т.нар. предпазна рекапитализация на Monte Paschi, която ще ограничи загубите за облигационерите, твърдят запознати източници.

При продажбата на акции 35% ще бъдат предложени на индивидуални инвеститори и 65% на институционални инвеститори, включително потенциални водещи инвеститори. Съществуващите акционери ще получат оферта да закупят 30% от предлаганите акции, запазени за инвеститори на дребно, преди продажбата да бъде отворена за други. Офертата приключва в сряда за инвеститорите на дребно и в четвъртък за институциите.

Продажбата на акции и замяната са две от трите основни взаимосвързани части от плана за привличане на капитал от банката. Кредиторът цели да намери и големи инвеститори да купят по-голямата част от акциите.

Monte Paschi, която има срок до 31 декември да приключи с набирането на средства, ще представи и размяна на хибридни облигации за 1 млрд. евро, емитирани през 2008 г. и познати като FRESH, с номинална стойност 23,2%, каза още кредиторът. В предишната суап оферта облигационерите се договориха да обменят акции за около 1,02 млрд. евро.

Ако офертата успее, лоши заеми за 28 млрд. евро ще бъдат включени в пакети с ценни книжа и продадени на инвеститори, с което ще бъдат премахнати от баланса на Monte Paschi. Привлеченият капитал ще бъде ползван, за да се покрият загубите на банката от продажбата на лошите заеми. Ако продажбата се окаже неуспешна, превръщането на дълг в акции ще бъде анулирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
по4на се голямото надльгване да видим на края кои ще плати обяда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още