IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентатът в Берлин не спъна DAX*

Водещите борси на Стария континент опитват да стартират сесията с малки ръстове, само FTSE 100 е на червено

10:57 | 20.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вероятният терористичен акт в центъра на Берлин и атентатът срещу руския посланик Андрей Карлов в Анкара имат доста ограничено въздействие на пазарите на Стария континент.

Общоевропейският индекс European Stoxx 600 стартира сесията във вторник с ръст от 0,03 на сто. В Лондон FTSE 100 се понижава с 0,09 на сто, в Париж CAC 40 е нагоре с 0,16 на сто, а в Берлин DAX добавя 0,17%.

Лондонският борсов оператор London Stock Exchange заяви, че е в преговори с Euronext за продажбата на френската клирингова къща LCH clearnet, предаде Ройтерс. Euronext е сред най-добре представящите се компоненти тази сутрин на европейските борси. 

Телекомуникационните компании са начело на повишенията, като секторът расте с над 0,7 на сто.

Френската медийна група Vivendi обяви, че ще продължи да работи за увеличаване на дела си в италианската Mediaset в рамките на лимита от 30 на сто. Акциите на последната поскъпват с над 14 на сто.

Книжата на компаниите за финансови услуги и банковите акции са сред най-добре представящите се по време на ранната търговия. Lloyds Group заяви във вторник, че е пред закупуване на бизнеса с кредитни карти на Bank of America за около 2,35 млрд. долара, в опит да стимулира бизнеса си за потребителско финансиране.

Еврото пое леко надолу, като причината се крие както в несигурността след атентата в Германия, така и в опасенията за бъдещето на италианските банки. Новото правителство в Рим възнамерява да предостави за всеки случай спасителен пакет от 20 млрд. евро за банките. Това обаче кара инвеститорите да предполагат, че капиталовото увеличение на Monte die Paschi, което стартира в понеделник, не се развива според очакванията.  

*Актуално към 10,35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още